Вујовић: Има шансе за повећање плата и пензија

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да се дефицит буџета данас приближио цифри од 30 милијарди динара, и поручио да се нада да ће до краја године бити простора за ревизију плата и пензија.

– Дефицит је данас око 75 милијарди мањи од оног што је договорено с Међународним монетарним фондом – планирано је да до краја јуна износи око 105 милијарди динара – казао је Вујовић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

По његовим речима, бруто домаћи производ је данас процењен на близу 4.000 милијарди динара, што значи да је то 0,6-0,7 одсто БДП-а.

– То је ниво дефицита који је три пута мањи од нивоа који предвиђа „Мастрихт”, што Србију сврстава у три-четири најуспешније земље у Европи по нивоу дефицита – рекао је он.

Министар финансија је рекао да наредна посета мисије Међународног монетарног фонда долази у Србију од 20. до 30. августа.

– До краја јула ћемо имати све и очекујемо да неће бити већих проблема, иако имамо више тешкоћа него што смо планирали – рекао је Вујовић.

Проблеми, како је навео, настају због тога што се сви слажу с реформама, али кад дође до примене, на пример, потреба за већом ефикасношћу, то је онда проблематично. Он је рекао да ће „Железнице Србије” морати да послују ефикасније, а да ће ЕПС морати да смањи техничке губитке јер губи 16 одсто струје која уђе у систем у односу на ону која се очита на сатовима, а у Европи је то око пет одсто.

– Прихватам да је наш систем сложенији од других јер имамо стару опрему која генерише веће губитке, користимо струју и за грејање, те су издаци већи – рекао је он.

Нагласио је да је трогодишњи стенд-бај аранжман који је Србија закључила с ММФ-ом, „из предострожности”, што значи да је то финансијска помоћ „испод линије“, само као гарант спољне ликвидности.

– Немамо намеру то да користимо, то је помоћ за спољну ликвидност, која нама не треба јер имамо девизне резерве од десет милијарди евра – рекао је он.

Вујовић је навео да од 1,2 милијарде евра, колико је одобрено, то није линеарно, али за 12 ревизија, колико је планирано за три године, Србија може остварити право да повуче део новца.

Министар финансија је изјавио да не очекује да ће грчка криза изазвати потресе у Србији, али је додао да су спремне мере у случају да она почне да се прелива на Србију.

– Анализирали смо све елементе који могу утицати на развој догађаја у Србији, не очекујемо да ће доћи до великих потреса, али имамо спремне мере. НБС има водећу улогу у томе јер су финансијске везе најважнији елеменат – рекао је он на конференцији за новинаре.

Влада, како је додао, помно прати шта се дешава у Грчкој и колико би то могло утицати на финансијске и друге токове у Србији. Вујовић је рекао да је Влада правила процене са Светском банком и ММФ-ом за случај да се такве ствари догоде, али да их држи у тајности. 

Д. У.

 

Покренута приватизација „Телекома Србија”

Влада Србије покренула је иницијативу за приватизацију Предузећа за телекомуникације „Телеком Србија” АД Београд, а Министарство привреде и Агенцију за приватизацију треба да реализују тај закључак.

Како је саопштила Владина Канцеларија за сарадњу с медијима, такав закључак Влада Србија је донела на седници. Истовремено, формирана је Радна група за вођење преговора с потенцијалним стратешким партнерима за улагање у Привредно друштво за производњу и прераду челика „Железара Смедерево“.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести