НОВИ ЧЛАНОВИ НИНОВОГ ЖИРИЈА Марчетић, Гвозден, Јерков и Весковић 

Нови чланови жирија за НИН-ову награду за роман године су Адријана Марчетић, Владимир Гвозден, Александар Јерков и Младен Весковић, а из претходног сазива о најбољем роману објављеном на српском језику у 2024. години одлучиваће и Тамара Митровић, саопштили су данас из организације доделе награде.
knjige pix
Фото: Pixabay.com

"Будући да су четири члана из ранијег сазива, Милена Ђорђијевић, Виолета Стојменовић, Горан Коруновић и Жарка Свирчев, којима се и овом приликом главни уредник Александар Тимофејев заједно са редакцијом, свесрдно захваљује на хвале вредном ангажману - одустала од даљег рада у жирију за престижно књижевно признање, НИН-ова награда за роман године, у то тело одабрана су четири нова члана" наводи се у саопштењу из организације награде. Нови чланови жирија су Адријана Марчетић, Владимир Гвозден, Александар Јерков и Младен Весковић а из претходног сазива о најбољем роману објављеном на српском језику у 2024. години одлучиваће и Тамара Митровић. Жири чине реномирана, изузетно угледна, позната имена из света књижевности чије кратке биографије представљамо.

Младен Весковић, књижевни критичар, есејиста, уредник и приређивач, завршио је основне и мастер студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на групи за српску књижевност и језик са општом књижевношћу.

Владимир Гвозден, професор је светске и компаративне књижевности са теоријом књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Био је гостујући професор и истраживач на више универзитета (Регензбург, Загреб, Беч, Инзбрук, Торонто), предавања и семинаре по позиву држао је на универзитетима у Бамбергу, Гисену, Прагу, Брну и УПФ Барселона. Александар Јерков редовни је универзитетски професор Српске књижевности 20. века и управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић".

Адријана Марчетић редовни је професор Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Подсетимо, Тамара Митровић дипломирала је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду. Била је новинарка културе на ТВ Студио Б и АРТ телевизији. Од 2012. уредница је Књижевног програма Дома културе Студентски град, где је на трибинама које организује разговарала са више стотина стотина писаца из земље и региона. У оквиру издавачке делатности ДКСГ, уредила је и објавила петнаест књига од 2017. године, од којих су неке добиле значајна признања. Основала је књижевну награду за најбољу нефикцијску књигу, коју додељује ДКСГ, и покренула књижевни фестивал "ПостНИНовске чаролије" који сваког јануара представља најзначајније романе из претходне године.

С обзиром на то да су од почетка објављени разни романи на српском језику могли би рећи да је, на известан начин, такмичење за најбољи роман објављен у овој календарској години већ почело. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести