ОДАБРАЛИ СУ ПЕТОРО ОД 350 МЛАДИХ КОМПОЗИТОРА Композиција Новосађанке Христине Шушак биће изведена на Бијеналу у Венецији

БЕОГРАД: Композиција младе новосађанке Христине Шушак биће изведена у октобру у оквиру музичког програма Бијенала - Међународне изложбе уметности која почиње 20. априла у Венецији и траје до 24. новембра.
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ
Фото: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Шушак је Танјугу прецизирала да се пријавила на интернационални конкурс за уметнике млађе од 30 година расписан за Бијенале у Венецији

"Одабрали су нас петоро од 350 младих композитора. Моје учешће у Венецији обухвата боравак на резиденцији која је почела у марту и траје до септембра. Баш сада стварам композицију за гудачки квартет која ће трајати 30 минута" казала је Шушак.

Она је нагласила да је у Венецији кроз састанке са осталим младим композиторима развила идеју за композицију.

"Прија ми боравак на резиденцији у Венецији, и већ сам осмислила композицију. Реч је о савременој концептуалној музици. Поред тог гудачког квартета користићемо и озвучење и електронику. Биће то заправо милтимедијално дело" открива Шушак. 

Христина је са седам година почела да свира на виолини, у осмој је написала своју прву композицију, а у петнаестој је компоновала “Прелудијум и фугу” за гудачки оркестар, дело које је изведено на завршном концерту такмичења младих композитора у Цириху 2013.

Те године она почиње студије композиције и музичке теорије на Универзитету за музику и извођачку уметност у Бечу, у класи професора Херберта Лауермана, а 2019. их завршава и стиче звање магистра уметности.

Шушак је писала музику за представу за Народно позориште у Бечу, за оркестар који је наступао у Филхармонији у Паризу....

Писала је музику и за Paris Fashion Week.

Њене композиције су извођене у Јапану.

"Бавим се компоновањем из срца. Све бих то радила и да немам те успехе" казала је Шушак.

Србију ће на 60. Бијеналу - Међународној изложби уметности у Венецији, од 20. априла до 24. новембра 2024. године, представљати пројекат "Exposition Coloniale", уметника Александра Денића и кустоскиње Ксеније Самарџије.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести