МСУБ: Павиљон Србије у Венецији на завидном нивоу

БЕОГРАД: Павиљон Србије са изложбом "Ход са водом" на Бијеналу у Венецији реализован је на завидном нивоу о чему сведоче реакције и похвале домаће и интернационалне стручне јавности, оценила је данас директорка Музеја Савремене уметности Београд (МСУБ) Маја Коларић.
b
Фото: Tanjug/ R. Prelić, ilustracija

На 59. Међународној изложби уметности у Венецији Србију је представио пројекат "Ход са водом", уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Цхирић, а наш павиљон је онлајн платформа за савремену уметност пре неки дан "Артсy" уврстила међу десет најбољих националних павиљона, подсетила је Коларић.

Мени као комесару овогодишњег наступа Србије ова вест донела је пуно радости имајући у виду многобројне изазове са којима смо се суочавали, навела је Коларић.

Према њеним речима, тим МСУБ је као организатор наступа успео да превазиђе све препреке, међу којима су били кратак рок од четири месеца за организацију и реализацију наступа у Венецији, уз страховање да ли ће због Ковид-19 бити могуће отварање изложбе за јавност.

Коларић је подсетила и да је првобитан буџет увећан за неколико милиона захваљујући одобрењу Министарства културе и информисања и та средства су додатно уложена у уређење павиљона и продукцију изложбе.

Што је умногоме допринело да се остваре сви жељени захтеви уметника и задовоље високи професионални стандарди представљеног уметничког рада, оценила је Коларић.

Према њеним речима, у издању МСУБ и издавачке куће из Италије "Мус" штампана је књига "што је такође допринело већем визибилитету пројекта и изложбе ''Ход са водом''", захваљујући дистрибуцији у Европи.

Ова изложба је поставила високо лествицу за следеће представнике на овој најпрестижнијој светској уметничкој манифестацији, и веома сам поносна да сам дала свој глас овом пројекту на конкурсу, навела је Коларић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести