Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI SE VIŠE ISPLATI STAJATI KRAJ ŠPORETA ILI SVRATITI NA PIJACU ILI U MARKET: Istraživali smo - kakve su cene zimnice ove godine i na čemu se ipak može uštedeti

31.10.2025. 08:11 09:14
Piše:
Izvor:
Dnevnik
зимница
Foto: Dnenvik / Ilustracija/ Canva

Priprema zimnice za ovu sezonu je pri samom kraju pa domaćice koje su je spremale mogu da podvuku crtu i procene kako su prošle barem kada je finansijska konstrukcija u pitanju.

Prema prvim rezultatima, domaćice koje su se oslonile na snabdevanje zimnicom iz velikih marketa, pijaca ili putem interneta od poljoprivrednih gazdinstava dobro su izabrale. Jer izbegle su prilično veliki posao, novčanik neće mnogo trpeti zbog toga.  

Upoređujući pijačne cene povrća i gotove zimnice sa pijaca može se zaključiti da razlike u cenama nisu značajne, posebno što velike trgovine povremeno daju akcije na zimnicu, dok pijačni prodavci turšiju, krastavce i papriku nude na merenje, što potrošačima pruža mogućnost da kupe samo koliko im treba za obrok. 

зимница
Foto: Dnevnik

Jedino na čemu će domaćinstva uštedeti jeste kiseljenje kupusa i taj posao bi ukoliko za to imaju mogućnosti - prostora trebalo da urade u sopstvenoj režiji, zbog velike razlike u ceni.

Kilogram svežeg kupusa na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu košta svega 50 i 60 dinara dok već ukiseljeni košta pet puta više - 300 dinara kilogram. Glavica kiselog kupusa u vakum pakovanju košta 300 dinara, a duplo skuplji su vakumirani listovi - 600 dinara 20 listova.

зимница
Foto: Dnevnik

Trud se posebno ne isplati u pripremi cvekle, jer kilogram sveže košta 150 dinara, a za isto toliko se prodaje pola kilograma obarene sa dodacima, ili bez belog luka i peršuna. Mada je razlika u ceni dupla između sirove i obarene ostavaljanja cvekle je zahtevan posao. Domaćice koje su pripremale tu zimnicu znaju koliko treba rada i vremena da se cvekla skuva, ohladi, iseče i stavi u tegle i prokuva tečnost da bi cvekla dobila ukus.

Mali proizvođači već rasprodali pekmez i kompot

Ponuda pekmeza i kompota preko interneta nije velika, jer su ih mala poljoprivredna gazdinstva već raspodali. Porudžbine su primali još od juna. Onima kojima je preostalo kompot od šljiva i krušaka nude za 350 dinara u teglama od 720 mililitara, a u teglama iste zapremine pekmez od šljiva i bresaka za 500 dinara. Namaze bez dodatka šećera od dunja, smokava, krušaka, bresaka i šljiva prodaju za 400 dinara - 370 mililitara.  

Na pijaci džem od šljiva je 500 dinara, kajsija 450 dinara a šipka 400 - 720 mililitara. 

U velikim marketima cene su različite, ima pekmeza od šljiva za svega 290 dinara, ali u malim teglama od 365 grama, a i za 730 dinara u skoro duplo većim teglama od 670 grama.

Pola kilograma mešane salate košta 200, 600, 800 i 1.200 dinara, u zavisnosti od zapremine tegle - dve, tri i pet litara.
Kilogram turšije košta 400 dinara, a karfiol koji ide u turšiju prodaje se od 130 do 170 dinara, paprike se mogu kupiti za 150 ali i 250 dinara, kornišoni koštaju 250 i 300 dinara kilogram...dok je srednja cena te salata u zavisnoti od veličine tegle oko 400 dinara.

зимница
Foto: Dnevnik

Osim u teglama, na pijacama se kiseli krastavci i paprika mogu kupiti i na merenja, kilogram za 300 i 400 dinara.
Crvena paprika šilja košta 100 i 120 dinara. Na tezgama se nudi i pečena šilja - fileti (bez drške i semena) za 400 dinara kilogram. Ajvar od pečene paprike je 1100 dinara a od barene, blagi 600 dinara u teglama od 600 grama. 

Cene ajvara u velikim marketma su različite. Ima ga 680 grama ajvar za 450 dinara, ali i 300 grama za 600 pa i 900 dinara.

Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
NEMA KO GA NE VOLI, ALI NE SMEJU SVI DA GA JEDU Jedna od najzdravijih zimnica može da bude POGUBNA po zdravlje! NA UDARU ŽELUDAC I SRCE

NEMA KO GA NE VOLI, ALI NE SMEJU SVI DA GA JEDU Jedna od najzdravijih zimnica može da bude POGUBNA po zdravlje! NA UDARU ŽELUDAC I SRCE

29.10.2025. 20:10 20:12
ZIMNICA S KARAKTEROM Probajte salatu od šargarepe koja svako pečenje čini još boljim
салата

ZIMNICA S KARAKTEROM Probajte salatu od šargarepe koja svako pečenje čini još boljim

14.09.2025. 18:41 18:48
(VIDEO, FOTO) U SUBOTICI SE SPREMA NAJBOLJA ZIMNICA Maja Mrvić Gabrić sa Majkinog salaša priprema sokove i kompote po bakinim receptima OTKRIVAMO VAM TAJNE VOJVOĐANSKE TRADICIJE
комбо

(VIDEO, FOTO) U SUBOTICI SE SPREMA NAJBOLJA ZIMNICA Maja Mrvić Gabrić sa Majkinog salaša priprema sokove i kompote po bakinim receptima OTKRIVAMO VAM TAJNE VOJVOĐANSKE TRADICIJE

11.09.2025. 10:07 11:56