Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO NIKADA NISTE MESILI TESTO, OVO SU KIFLICE S KOJIMA NE MOŽETE POGREŠITI Meko, mirisno, rumeno… ko će odoleti?

31.10.2025. 10:04 10:14
Piše:
Izvor:
Srbija Danas
testo
Foto: Canva

Za njih ne treba iskustvo, ni posebne veštine. Sve se muti u jednoj posudi, testo je meko i podatno, a rezultat su najlepše domaće kiflice koje mirišu na detinjstvo. Biće savršeno mekane i sutradan, pa su idealne i za doručak, užinu ili večeru.

Postoji bezbroj recepata za kiflice, ali ovaj je posebno popularan među početnicima jer uvek uspeva. Nema dugog čekanja ni komplikovanog razvlačenja, a testo je toliko zahvalno da ćete ga sigurno praviti ponovo. 

Uz to, sastojci su jednostavni i pristupačni – ono što već imate kod kuće. Ove kiflice su meke, mirisne i zlatne, baš kao iz domaće pekare, ali sa jednom važnom razlikom – znate tačno šta jedete.

тесто
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 supena kašika suvog kvasca
  • 1 supena kašika šećera
  • 1/2 supene kašike soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml toplog mleka
  • 200 ml ulja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka (za premazivanje).

     

Priprema

U većoj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i suvi kvasac. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira.

Zatim dodajte ulje, kiselo vrhnje, prašak za pecivo i so.

Postepeno dodajte brašno i umesite meko, glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.

Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko 30 minuta. Nakon toga ga premesite, podelite na više loptica i svaku razvucite u krug. Isecite krugove na trougliće, pa uvijajte kiflice od šireg dela ka vrhu.

Poređajte ih u pleh obložen pek-papirom, premažite žumancetom umućenim s mlekom i po želji pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C 20-25 minuta, dok ne porumene i dobiju zlatnu boju.

Saveti za savršene kiflice

Ako želite punjene, dodajte sir, šunku ili eurokrem pre uvijanja.

Da bi ostale meke i sutradan, pokrijte ih krpom dok su još tople.

Mogu se zamrznuti i kasnije samo kratko zapeći da budu kao sveže.

Izvor:
Srbija Danas
Piše:
Pošaljite komentar
BANATSKE KIFLICE, VIŠE OD RECEPTA Svi mirisi detinjstva u jednom zalogaju OSTAJU MEKANE DANIMA, A TAJNA JE U "GREDICI"
КИФЛА

BANATSKE KIFLICE, VIŠE OD RECEPTA Svi mirisi detinjstva u jednom zalogaju OSTAJU MEKANE DANIMA, A TAJNA JE U "GREDICI"

31.07.2025. 19:58 20:08
Sočne, mekane i posle nekoliko dana! KIFLICE KAO IZ PEKARE, jedan sastojak menja sve, a pekari ga godinama drže u tajnosti
ne

Sočne, mekane i posle nekoliko dana! KIFLICE KAO IZ PEKARE, jedan sastojak menja sve, a pekari ga godinama drže u tajnosti

20.06.2025. 18:46 18:56
KAD VAM SE JEDE NEŠTO SLATKO I MIRIŠLJAVO IZ RERNE Tu su mekane punjene kiflice koje će nestati za tren, a prave se lakše nego što mislite
kiflice

KAD VAM SE JEDE NEŠTO SLATKO I MIRIŠLJAVO IZ RERNE Tu su mekane punjene kiflice koje će nestati za tren, a prave se lakše nego što mislite

21.05.2025. 17:03 17:15