DA LI STE ZNALI? Pirinač će biti rastresit i neće se lepiti ako dodate OVAJ SASTOJAK tokom kuvanja
Ukoliko imate problema da skuvate pirinač tako da bude odgovarajuće teksture i ukusa, kuvarica Džinin Donofrio predlaže jednostavan trik.
Naime, kako ona predlaže, tokom kuvanja pirinča bi trebalo da dodate malo maslinovog ulja.
Mnogi ga kuvaju samo u vodi, ali to može dovesti do toga da se zalepi tokom kuvanja, što rezultira kašastom teksturom, prenosi Klix.ba.
Međutim, kuvarica Džinin Donofrio istakla je da se lako može dobiti savršeno kuvan i mnogo rastresitiji pirinač dodavanjem malo maslinovog ulja u vodu.
„Pomešajte opran pirinač, vodu i ulje u šerpi. Promešajte, poklopite i smanjite temperaturu kako bi lagano krčkao“, rekla je.
Dodavanje ulja u ključalu vodu pomaže da se zrna pirinča ne lepe jedno za drugo, što smanjuje šanse da postane lepljiv.
Malo ulja takođe pomaže da se ukloni višak skroba, čineći pirinač rastresitijim i mekšim.
Ovo je jednostavan način da značajno poboljšate teksturu belog pirinča, a istovremeno mu daje sjajan, privlačan izgled kada se posluži.
„Spremi se za manje od 30 minuta i uvek ispadne mekan i pahuljast“, dodala je.
Treba napomenuti da ova metoda najbolje funkcioniše s belim pirinčem.
Kod integralnog (smeđeg) pirinča nije toliko efikasna, jer on prirodno nije mnogo lepljiv, a i zahteva duže vreme kuvanja, što umanjuje efekat ulja.