Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI STE ZNALI? Pirinač će biti rastresit i neće se lepiti ako dodate OVAJ SASTOJAK tokom kuvanja

23.05.2025. 16:25 16:30
Piše:
Izvor:
Krstarica/Dnevnik
pirinac
Foto: freepik, ilustracija

Ukoliko imate problema da skuvate pirinač tako da bude odgovarajuće teksture i ukusa, kuvarica Džinin Donofrio predlaže jednostavan trik.

Naime, kako ona predlaže, tokom kuvanja pirinča bi trebalo da dodate malo maslinovog ulja.

Mnogi ga kuvaju samo u vodi, ali to može dovesti do toga da se zalepi tokom kuvanja, što rezultira kašastom teksturom, prenosi Klix.ba.

Međutim, kuvarica Džinin Donofrio istakla je da se lako može dobiti savršeno kuvan i mnogo rastresitiji pirinač dodavanjem malo maslinovog ulja u vodu.

„Pomešajte opran pirinač, vodu i ulje u šerpi. Promešajte, poklopite i smanjite temperaturu kako bi lagano krčkao“, rekla je.

Dodavanje ulja u ključalu vodu pomaže da se zrna pirinča ne lepe jedno za drugo, što smanjuje šanse da postane lepljiv.

pirinac
Foto: freepik, ilustracija

Malo ulja takođe pomaže da se ukloni višak skroba, čineći pirinač rastresitijim i mekšim.

Ovo je jednostavan način da značajno poboljšate teksturu belog pirinča, a istovremeno mu daje sjajan, privlačan izgled kada se posluži.

„Spremi se za manje od 30 minuta i uvek ispadne mekan i pahuljast“, dodala je.

Treba napomenuti da ova metoda najbolje funkcioniše s belim pirinčem.

Kod integralnog (smeđeg) pirinča nije toliko efikasna, jer on prirodno nije mnogo lepljiv, a i zahteva duže vreme kuvanja, što umanjuje efekat ulja.

Izvor:
Krstarica/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar