overcast clouds
10°C
24.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2451
usd
103.5917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Пиринач ће бити растресит и неће се лепити ако додате ОВАЈ САСТОЈАК током кувања

23.05.2025. 16:25 16:30
Пише:
Извор:
Крстарица/Дневник
pirinac
Фото: freepik, ilustracija

Уколико имате проблема да скувате пиринач тако да буде одговарајуће текстуре и укуса, куварица Џинин Донофрио предлаже једноставан трик.

Наиме, како она предлаже, током кувања пиринча би требало да додате мало маслиновог уља.

Многи га кувају само у води, али то може довести до тога да се залепи током кувања, што резултира кашастом текстуром, преноси Клиx.ба.

Међутим, куварица Џинин Донофрио истакла је да се лако може добити савршено куван и много растреситији пиринач додавањем мало маслиновог уља у воду.

„Помешајте опран пиринач, воду и уље у шерпи. Промешајте, поклопите и смањите температуру како би лагано крчкао“, рекла је.

Додавање уља у кључалу воду помаже да се зрна пиринча не лепе једно за друго, што смањује шансе да постане лепљив.

pirinac
Фото: freepik, ilustracija

Мало уља такође помаже да се уклони вишак скроба, чинећи пиринач растреситијим и мекшим.

Ово је једноставан начин да значајно побољшате текстуру белог пиринча, а истовремено му даје сјајан, привлачан изглед када се послужи.

„Спреми се за мање од 30 минута и увек испадне мекан и пахуљаст“, додала је.

Треба напоменути да ова метода најбоље функционише с белим пиринчем.

Код интегралног (смеђег) пиринча није толико ефикасна, јер он природно није много лепљив, а и захтева дуже време кувања, што умањује ефекат уља.

Извор:
Крстарица/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар