Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAD SE BALKAN SRETNE SA NJUJORKOM Baklava i čizkejk u neočekivanoj harmoniji, probajte!

18.06.2025. 18:47 18:55
Piše:
Izvor:
Žena.rs
kolač
Foto: Pixabay

Kulinarske fuzije su među omiljenim gastro trendovima predstavljaju spoj najneobičnijih namirnica, ili, u ovom slučaju spoj dva, naizgled nespojiva deserta.

Opšte je poznato da su čizkejk i baklava među najpopularnijim desertima na našim prostorima, a ovaj recept spaja dve poslastice u jednu i oduševljava sve koji ga isprobaju.

Naime, reč je o ideji italijanske poslastičarke Kjare koja je recept za ovu božanstvenu tortu objavila na TikToku i Instagramu. Priprema možda nije najlakša, ali se svakako isplati.

U receptu se koristi mešavina lešnika i pistaća, ali ako želite, možete da ih zamenite orasima ili da upotrebite samo jednu vrstu orašastih plodova.

 

 

Potrebno je sledeće.

Za krem:

- 400 g maskarpone sira

- 200 g sirnog namaza

- 200 g šećera

- 2 jaja

- 100 g grčkog jogurta

- 50 g brašna

- 1 kašičica ekstrakta vanile.

Za hrskavu koricu:

- 10-15 listova testa za savijače

- 100 g krupno naseckanih lešnika

- 30 g naseckanih pistaća

- 50 g maslaca za premazivanje

- manji komadić maslaca.

Za sirup:

- 118 g vode

- 50 g šećera

- 70 g meda

- ekstrakt vanile po želji.

 

 

Priprema

Pripremite krem tako što ćete da umutite mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, mešajte tek toliko da se sastojci sjedine.

Kada je reč o slaganju torte, najpre dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dva lista testa za savijače tako da oblože dno i stranice.

Premažite ih maslacem, pospijte lešnicima i pistaćima. Dodajte još dva lista testa tako da pokriju nepokrivene delove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove.

Postupak ponovite dok ne dođete do poslednjih kora koje je potrebno da samo stavite, ne i da ih premazujete.

Ulijte smesu za čizkejk preko kora, a višak kora koje vise preko ivice posude odsecite nožem. Možete i da ih presavijete preko smese za čizkejk.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju.

Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete da zakuvate sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smesu. Jednom kada je torta pečena, izvadite je iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom, ali pokušajte sirup da izlijete samo na koru, međutim, ako se malo prolije po siru nije problem. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru.

Izvor:
Žena.rs
Piše:
Pošaljite komentar
Ko bi odoleo! ČIZKEJK SA JAGODAMA I NUTELOM Ova prolećna čarolija se pravi bez stresa, a izgleda kao sa naslovne strane (FOTO)
čiz

Ko bi odoleo! ČIZKEJK SA JAGODAMA I NUTELOM Ova prolećna čarolija se pravi bez stresa, a izgleda kao sa naslovne strane (FOTO)

16.05.2025. 18:55 19:03
OVAKAV RECEPT JOŠ NISTE PRAVILI Čizkejk OD LAVANDE: Oduševite svoje goste
ilustracija

OVAKAV RECEPT JOŠ NISTE PRAVILI Čizkejk OD LAVANDE: Oduševite svoje goste

29.11.2024. 18:24 18:29
DŽIN TONIK U SLATKOM IZDANJU Čizkejk sa dodatkom ovog pića je raj za nepce
колач

DŽIN TONIK U SLATKOM IZDANJU Čizkejk sa dodatkom ovog pića je raj za nepce

03.10.2024. 19:57 20:15