КАД СЕ БАЛКАН СРЕТНЕ СА ЊУЈОРКОМ Баклава и чизкејк у неочекиваној хармонији, пробајте!
Кулинарске фузије су међу омиљеним гастро трендовима представљају спој најнеобичнијих намирница, или, у овом случају спој два, наизглед неспојива десерта.
Опште је познато да су чизкејк и баклава међу најпопуларнијим десертима на нашим просторима, а овај рецепт спаја две посластице у једну и одушевљава све који га испробају.
Наиме, реч је о идеји италијанске посластичарке Кјаре која је рецепт за ову божанствену торту објавила на ТикТоку и Инстаграму. Припрема можда није најлакша, али се свакако исплати.
У рецепту се користи мешавина лешника и пистаћа, али ако желите, можете да их замените орасима или да употребите само једну врсту орашастих плодова.
Потребно је следеће.
За крем:
- 400 г маскарпоне сира
- 200 г сирног намаза
- 200 г шећера
- 2 јаја
- 100 г грчког јогурта
- 50 г брашна
- 1 кашичица екстракта ваниле.
За хрскаву корицу:
- 10-15 листова теста за савијаче
- 100 г крупно насецканих лешника
- 30 г насецканих пистаћа
- 50 г маслаца за премазивање
- мањи комадић маслаца.
За сируп:
- 118 г воде
- 50 г шећера
- 70 г меда
- екстракт ваниле по жељи.
Припрема
Припремите крем тако што ћете да умутите миксером јаја, шећер и брашно. Додајте кремасти сир, сирни намаз, грчки јогурт и екстракт ваниле, мешајте тек толико да се састојци сједине.
Када је реч о слагању торте, најпре добро премажите дно округле посуде за печење маслацем. У посуду додајте два листа теста за савијаче тако да обложе дно и странице.
Премажите их маслацем, поспијте лешницима и пистаћима. Додајте још два листа теста тако да покрију непокривене делове посуде, поново премажите маслацем и затим додајте орашасте плодове.
Поступак поновите док не дођете до последњих кора које је потребно да само ставите, не и да их премазујете.
Улијте смесу за чизкејк преко кора, а вишак кора које висе преко ивице посуде одсеците ножем. Можете и да их пресавијете преко смесе за чизкејк.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 Ц, око 40 минута или док коре и смеса не поприме златну боју.
Док се колач пече, припремите сируп тако што ћете да закувате све састојке у лонцу док не добијете густу смесу. Једном када је торта печена, извадите је из рерне и док је још врућа прелијте сирупом, али покушајте сируп да излијете само на кору, међутим, ако се мало пролије по сиру није проблем. Оставите колач у калупу да се охлади барем два сата у фрижидеру.