scattered clouds
22°C
19.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2149
usd
101.8728
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАД СЕ БАЛКАН СРЕТНЕ СА ЊУЈОРКОМ Баклава и чизкејк у неочекиваној хармонији, пробајте!

18.06.2025. 18:47 18:55
Пише:
Извор:
Жена.рс
kolač
Фото: Pixabay

Кулинарске фузије су међу омиљеним гастро трендовима представљају спој најнеобичнијих намирница, или, у овом случају спој два, наизглед неспојива десерта.

Опште је познато да су чизкејк и баклава међу најпопуларнијим десертима на нашим просторима, а овај рецепт спаја две посластице у једну и одушевљава све који га испробају.

Наиме, реч је о идеји италијанске посластичарке Кјаре која је рецепт за ову божанствену торту објавила на ТикТоку и Инстаграму. Припрема можда није најлакша, али се свакако исплати.

У рецепту се користи мешавина лешника и пистаћа, али ако желите, можете да их замените орасима или да употребите само једну врсту орашастих плодова.

 

 

Потребно је следеће.

За крем:

- 400 г маскарпоне сира

- 200 г сирног намаза

- 200 г шећера

- 2 јаја

- 100 г грчког јогурта

- 50 г брашна

- 1 кашичица екстракта ваниле.

За хрскаву корицу:

- 10-15 листова теста за савијаче

- 100 г крупно насецканих лешника

- 30 г насецканих пистаћа

- 50 г маслаца за премазивање

- мањи комадић маслаца.

За сируп:

- 118 г воде

- 50 г шећера

- 70 г меда

- екстракт ваниле по жељи.

 

 

Припрема

Припремите крем тако што ћете да умутите миксером јаја, шећер и брашно. Додајте кремасти сир, сирни намаз, грчки јогурт и екстракт ваниле, мешајте тек толико да се састојци сједине.

Када је реч о слагању торте, најпре добро премажите дно округле посуде за печење маслацем. У посуду додајте два листа теста за савијаче тако да обложе дно и странице.

Премажите их маслацем, поспијте лешницима и пистаћима. Додајте још два листа теста тако да покрију непокривене делове посуде, поново премажите маслацем и затим додајте орашасте плодове.

Поступак поновите док не дођете до последњих кора које је потребно да само ставите, не и да их премазујете.

Улијте смесу за чизкејк преко кора, а вишак кора које висе преко ивице посуде одсеците ножем. Можете и да их пресавијете преко смесе за чизкејк.

Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 Ц, око 40 минута или док коре и смеса не поприме златну боју.

Док се колач пече, припремите сируп тако што ћете да закувате све састојке у лонцу док не добијете густу смесу. Једном када је торта печена, извадите је из рерне и док је још врућа прелијте сирупом, али покушајте сируп да излијете само на кору, међутим, ако се мало пролије по сиру није проблем. Оставите колач у калупу да се охлади барем два сата у фрижидеру.

Извор:
Жена.рс
Пише:
Пошаљите коментар
Ко би одолео! ЧИЗКЕЈК СА ЈАГОДАМА И НУТЕЛОМ Ова пролећна чаролија се прави без стреса, а изгледа као са насловне стране (ФОТО)
čiz

Ко би одолео! ЧИЗКЕЈК СА ЈАГОДАМА И НУТЕЛОМ Ова пролећна чаролија се прави без стреса, а изгледа као са насловне стране (ФОТО)

16.05.2025. 18:55 19:03
ОВАКАВ РЕЦЕПТ ЈОШ НИСТЕ ПРАВИЛИ Чизкејк ОД ЛАВАНДЕ: Одушевите своје госте
ilustracija

ОВАКАВ РЕЦЕПТ ЈОШ НИСТЕ ПРАВИЛИ Чизкејк ОД ЛАВАНДЕ: Одушевите своје госте

29.11.2024. 18:24 18:29
ЏИН ТОНИК У СЛАТКОМ ИЗДАЊУ Чизкејк са додатком овог пића је рај за непце
колач

ЏИН ТОНИК У СЛАТКОМ ИЗДАЊУ Чизкејк са додатком овог пића је рај за непце

03.10.2024. 19:57 20:15