NAJSTARIJA SRPSKA KAFANA
(FOTO) NISU MENJALI JELOVNIK 200 GODINA Kafanu kod Mira čuveni svetski portal proglasio najboljom DEVET GENERACIJA SLUŽI ISTI MENI
Čuveni gastronomski portal TasteAtlas objavio je listu najboljih tradicionalnih mesta u Srbiji u kojima se služi lokalna, domaća hrana. Na prvom mestu te liste našla se čuvena Kafana kod Mira, koja se nalazi u Bogutovcu, na dvadesetom kilometru puta Kraljevo - Raška.
Ovo mesto jedno je od najprepoznatljivijih u Srbiji, sa tradicijom dugom preko neverovatna dva veka što ovu kafanu stavlja na mesto najstarije u Srbiji. Čak devet generacija Matovića uspešno se bavi ugostiteljstvom.
- Kafana postoji još od pre 1826. godine, a u zvaničnim dokumentima se prvi put pominje 1831. godine, kada je Miloš Obrenović radio popis. U vlasništvu je naše porodice već deveto koleno. Kafana je radila po tadašnjim uslovima, koji su podrazumevali da bude pored puta, da može da primi goste, ali i da ima postaju za stoku. Mi konkretno sada nismo pored puta jer nas je magistrala zaobišla, ali ranije je bila, započinje priču za RINU o istoriji ovog kultnog mesta, Predrag Matović.
Šezdesetih godina kafana je nacionalizovana, a Peđin deda je u njoj tada radio kao konobar. Ipak, od tradicije i porodičnog posla Matovići nisu odustali ni tokom najtežih vremena. Osim kafane, tu su se nalazile vodenica koja i danas funkcioniše, ledara, prodavnica, pekara, a kafana je u ta davna vremena imala čak i svoje osvetljenje.
U ovu kafanu danas svraćaju gosti sa svih strana sveta, koji odlaze puni utisaka i sa novim znanjima o srpskoj istoriji. U objektu se nalaze kolekcije slika, antikviteta, naoružanja, predmeta vezanih za ugostiteljstvo i porodicu, kolekcije starih motora i automobila, tu se nalaze i delovi escajga iz perioda Kraljevine Srbije i Jugoslavije sa zlatnim otiskom dvora.
Ipak ono što najviše oduševljava je prelepi ambijent u kom se kafana nalazi i preukusni domaći specijaliteti.
- Ono po čemu smo prepoznatljivi jeste da se naš meni tokom svih ovih godina vrlo malo skoro nimalo promenio. Ponuda je tradicionalna, specijaliteti prepoznatljivi. Takođe, sve ove godine otkupljujemo namirnice u krugu od dvadeset kilometara od naše kafane. Kupujemo isključivo domaće proizvode od lokalnog stanovništa, sir, kajmak, voće, povrće, ajvar, sve. Tako pomažemo i domaću poljoprivrednu proizvodnju, ističe Predrag.
Prvo mesto na listi popularnog TasteAtlas nije prvi put da je Kafana kod Mira prepoznata u svetskim medijima. Zato i ne treba da čudi veliki broj stranaca koji posećuju ovo kultno mesto, a ko jednom dođe uvek se vraća – po dobar zalogaj, po lep osećaj i uspomene koje traju večno.