СВОЈ ЖИВОТ НЕ МОЖЕМО ДА ПРОДУЖИМО, АЛИ ИМА ЧИЈИ МОЖЕМО Паметни телефон не мора да цркнe после две године

Замена паметног телефона сваке две године делимично је разлог због којег милијарде телефона завршавају на депонијама сваке године.
а
Фото: Pixabay

Са дужим обавезама за софтвер од главних произвођача, заједно са растућом законодавством о праву на поправку, многи новији телефони могу остати у нашим џеповима дуже време. Ево како можете продужити век трајања свог паметног телефона и избећи трошење стотина пре него што је то апсолутно неопходно.

Носити телефон без заштите делује врло упадљиво, али шансе да телефон преживи пад драматично расту када користите додатну заштиту. Није скупа, а исплати се. Наравно, реч је и о заштитној футроли, али и заштитној фолији за екран. Макар га нећете изгребати кад машете новим телефоном у кафићу.

Пошто је батерија телефона често прва ствар која показује знаке старења, вреди пратити препоруке за продужавање њеног века трајања. Литијум-јонске батерије лоше функционишу на високим температурама и требало би избегавати њихово пуњење ако је температура виша од 35 степени Целзијуса - то може брзо деградирати батерију и чак довести до квара. Боље подносе хладно време, али могу постати спорије када постане превише хладно.

Ако држите телефон на стенд-бају, најбоље је то учинити са батеријом до пола напуњеном, уместо потпуно празном или пуном. Заправо, литијум-јонске ћелије дуже трају када мање времена проводе потпуно испражњене или пуне - због тога функције оптимизације батерије у iPhone и Pihel телефонима одлажу ноћно пуњење на 100 процената до отприлике сат времена пре него што обично узмете свој мобилни телефон. Иако је понекад потребно брзо напунити батерију, спорији метод пуњења када брзина није критична мање ће оптеретити јонске компоненте и помоћи у продужењу живота ћелије.


Дужи век кад стигну прописи

Напредак у трајању животног века батерије реално је очекивати, нарочито због развоја индустрије електричних возила, која такође користи литијум-јонске ћелије. Тренутно, опадање јачине батерије обично је најуочљивији проблем који утиче на старије телефоне. Ове године, Европски парламент је изгласао прописе која се односе на уређаје са батеријама и уз обавезу да се потрошачима омогући “лако уклањање и замена” батерија. То неће ступити на снагу до 2027. године, и биће много тумачења о томе шта значи “лако”. Али ЕУ прописи су оно што је натерало Епл да најзад напусти Lightning прикључке на ајфонима у корист USB-C, тако да би ово евентуално могло бити корак ка (поновном) имању паметних телефона са замењивим батеријама.


Фото: Pixabay

Ипак, временом, свака батерија ће се на крају истрошити. Зато је добро имати екстерну батерију, односно, пуњач, како га погрешно зову.

- Већина савета како да очистите свој телефон и убрзате његов рад фокусира се на једну ствар: ослобађање простора. Оперативни систем вашег телефона вероватно ће имати предлоге за ослобађање простора за складиштење, попут аутоматског уклањања некоришћених апликација или брисања порука старијих од годину дана. – каже Миодраг Лазић из ИТ компаније 2frontpages. - Такође можете ручно брисати апликације које не користите. Размислите и о фотографијама и видео записима које чувате на телефону и или платите за складиштење у облаку или пренесите фајлове на рачунар или спољни уређај за резервно копирање. Такође можете размотрити да се решите музике и филмова које сте можда преузели за офлајн употребу, и брисање старих порука и великих фајлова. Добра пракса је да држите складиште на око 80 процената капацитета. Када обришете и пренесете шта можете, рестартујте телефон да му дате шансу да ослободи привремену меморију.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести