ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ КОМПАНИЈА НА УДАРУ Гугл мора да обрише милијарде илегално скупљених корисничких података

Као део историјске нагодбе, уз брисање података, Гугле је обећао да ће променити праксу везану за сурфовање интернетом у опцији „инкогнито”, а већ је и ажурирао код у претраживачу Chrome.
а
Фото: Gugl printskrin

Као део нагодбе, у тужби Браун против Гугла, која је тврдила да су подаци корисника бележени без њиховог знања, Гугл треба да уништи огроман број података милиона корисника.

Детаља предлога, представљени у на Федералном суду у Оакланду, Калифорнија, обавезаће компанију да промени начин на који сакупља податке када корисници претраживача Chrome изаберу опцију „инкогнито”. Такође,  Гугл се обавезао да ће уништити милијарде података који су прикупљени на непримерен начин, као и да ће убудуће обавештавати кориснике шта тачно прикупља кроз инкогнито претраживање, и омогућити опцију деактивације колачића трећих страна.

Адвокат Дејвид Бојс, који заступа потрошаче у тужби, изјавио је да нагодба захтева од Гугла брисање и исправљање података „у досад невиђеној размери. Ова нагодба представља историјски корак у прихватању одговорности водећих технолошких компанија,” изјавио је Бојс.

Групна тужба подигнута је још 2020. године, а у њој се наводи да маркетиншке поруке Гугла и информације о приватности нису адекватно обавестиле кориснике о врстама података који се прикупљају, укључујући информације о томе које су веб странице посећиване.

У тужби је истовремено затражено по пет хиљада долара одштете по кориснику због кршења федералних закона, али то је одбијено. Међутим, појединци могу да поднесу личне захтеве, што ће се највероватније и догодити. Адвокати, барем они у САД, неће пропустити прилику да одеру и Гугл и подносиоце захтева.

И. Р.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести