„Таркет” у реорганизацији, „Мајевица” у приватизацију...

Знају и они који нису економисти да нема бољег живота у било којој средини, па и целој Србији,

ако су на фабричким капијама ланци и катанци, ако се компаније не развијају, а тако је и у Бачкој Паланци. Због тога у том делу бачког приобаља Дунава сви с пажњом прате процесе који се дешавају у најуспешнијој овдашњој фабрици, компанији „Таркет“, која запошљава највише радника, али и фабрици пољопривредних машина „Мајевица“. И док произвођачи подних облога раде успешно, металци чекају да им крене. „Таркет“ је пре неколико месеци отпочео реорганизацију, а „Мајевицу“, која је годинама била у реструктурирању и фактички је државна фирма, ових дана чека приватизација.

Генерални директор комапније „Таркет“ д. о. о. Мирослав Окука је, у интервјуу који је дао овдашњим медијима, изнео низ података који говоре о садашњем тренутку те велике фабрике и, што је битније, плановима, односно стварању предуслова за даљи развој. „Таркет“ је истакнути послодавац у Србији с готово 1.250 запослених у пет ентитета.

– Најављена реорганизација подразумева спајање производних ентитета „Синтелон“ д. о. о. и „Синтелон“ р. с. у „Таркет“ д. о. о. – рекао је Окука. – Три производна ентитета биће спојена у једну целину, у оквиру које ће додатна пажња бити посвећена тржишту и даљем унапређењу продаје и нашем тржишном наступу. Тај процес не представља новину јер је компанија и током досадашње историје имала сличну организацију. Кључни приоритет је правовремено препознавање трендова на тржишту и прилагођавање окружењу. Тако су текстилни бизниси издвојени у посебне целине јер су у тој форми организације преговарана стратешка партнерства. Сада се производни ентитети интегришу у једно предузеће „Таркет“ д. о. о., које ће формално-правно почети рад почетком 2017. године.

Овде истичу да се у реорганизацију ушло због кључног циља, а то је очување и даље јачање дугорочног успешног пословног система који обезбеђује врхунска решења подних облога за клијенте из целог света. Додају да реорганизација, односно интеграција производних процеса, неминовно мора имати и дуплирање појединих позиција. У сарадњи са синдикатом траже се најбоља решења за запослене, најпре у оквиру саме компаније. Неки ће добити нове послове, а за једну мању групу (спомиње се њих двадесетак), пре свега у администарцији, решење се не може пронаћи у оквиру система.

– За оне колеге за које у том процесу нису пронађена друга решења, као и до сада у сличним околностима, биће исплаћене стимулативне отпремнине – објашњава, између осталог, Окука. – Захваљујући подршци и разумевању менаџмента, као и наших акционара, обезбеђени су услови за одлазак из фирме који су доста повољнији у односу на важећу законску регулативу у нашој земљи.

Металци „Мајевице“, која је некада је запошљавала и 1.500 радника, а сада их је остало око 200, чекају новог газду. Годинама се спомиње стари пословни партнер из Русије, када је реч о производњи пољопривредних машина. Међутим, продаја је неколико пута одлагана, а наводном држава ових дана треба коначно да прода ту компанију. Тешко је поверовати, уколико нови газда жели да настави производњу, да ће бити нових отпуштања, односно отпремнина. Сви се надају да ће „Мајевица“ поново почетки да запошљава јер различитих профила металаца има и на овдашњем тржишту рада, а овде ради и Техничка школа која школује будуће мајсторе метала.

И док за будућност „Таркета“ готово нико није забринут, има фабрика, али и оних које су закатанчене, које би могле кренути напред, или поново покренути производњу. Овде су успешно, осим „Таркета“, носиоци развоја, стварања добити и запошљавања „Нектар“, па реномирани произвођач пива „Карлсберг“ у Челареву и највећи произвођач пивског слада у Србији бачкопаланачки „Суфле“ с педесетак запослених.

М. Суџум

 

Шанса заМеркур”...

Председник бачкопаланчаке општине Бранислав Шушница недавно је изјавио да има шансе да у фабричким халама „Меркура“, који је својевремено купила општина, поново почне нешто да се дешава. Такође, значајне своте улажу се у завршетак индустријске зоне између Гајдобре и Нове Гајдобре, у Бачкој Паланци траже одговарајуће локације и решења да се оспособи земљиште које би се понудило потенцијалним инвеститорима јер овде дуго није никла нова фабрика. Сва та дешавања будно прате највише незапослени, али и они који имају радно место, мада је то битно и за пензионере јер бољег живота и пензија тешко да ће бити без нових фабрика и запошљавања. Због тога је Шушница пре 100 дана, откако је постао председник општине с око 55.000 становника, нагласио да је развој привреде приоритет над приоритетима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести