Делегација Нижњег Новгорода посетила ФК Војводина

Делегација руског града Нижњег Новгорода имала је занимљив и продуктиван дан у Новом Саду, обишла је више спортских клубова и локација и на тај начин се упознала са успесима и радом колектива Српске Атине.
vosaRusi_04 (1)
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

После обиласка Спенса, уследио је одлазак у Одбојкашки клуб Војводину, а потом обилазак стадиона “Карађорђе” и пријем у ФЦ “Вујадин Бошков”. У Ветернику су руску делегацију, коју су чинили Јури Звездин, директор Департмана за спорт Нижњег Новгорода, Александар Громов, директор Олимпијске школе одбојке и Ана Чиркина, заменица директора Департмана за инвестициону политику и међународне економске односе, угостили председник клуба Војислав Гајић и Новак Кострешевић, председник Фудбалског савеза Новог Сада, док им је домаћин цео дан био Драгољуб Самарџић, председник Скупштине ФК Војводина и саветник градоначелника Милоша Вучевића. 

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Драго ми је што су наши гости имали прилику да виде стадион “Карађорђе” и објекте у центру “Вујадин Бошков” како би се упознали са условима у којима раде наши играчи и тренери и како клуб функционише. Нама је велика част што смо их угостили и што смо имали прилику да разменимо искуства – истакао је Драгољуб Самарџић.

Јури Звездин се обратио у име руске делегације, захвалио се на изузетно љубазном гостопримству и упознао је домаћина о њиховом раду.

– У Нижњем Новгороду имамо десет омладинских фудбалских школа. После одигране групне фазе Мундијала прошле године, у нашем граду и овако велики број деце се двоструко повећао. Значајан помак смо направили што се тиче инфраструктуре, па је и то доста утицало на све више заинтересованих. Ову прилику смо желели да искористимо да предложимо Војводини сарадњу у млађим категоријама. Волели бисмо да наши тренери и деца добију шансу за нова сазнања од ваших, а и обрнуто – поручио је Звездин.


Монографија на поклон

Челници Војводине госте из Русије дочекали су са пригодним поклонима. Војводина постоји већ 106 година и један је од најстаријих клубова у земљи, а поводом обележавања једног века објављена је и монографија. Управо су то на поклон Војислав Гајић и Драгољуб Самарџић уручили члановима делегације из Нижњег Новгорода.


Управо је то било оно што је председник Војводине Војислав Гајић и хтео да предложи, тако да се врло брзо нашао заједнички језик и на обострано задовољство идентични циљеви.

– Задовољство ми је и част што нам је делегација Нижњег Новгорода дошла у посету као братски град, а и народ. Војводина има веома познату омладинску школу и дуги низ година је била број један чак и у бившој Југославији. Имамо више од 30 тренера и посебну медицинску службу одвојену од првог тима и трудимо се да још више омасовимо школу. Верујем да ћемо већ у овој години успети у томе и да ћемо у договору с Градом Новим Садом, који стоји иза нас и Фудбалским савезом Новог Сада, радити на повећању капацитета. Тренутно имамо шест терена, али то нам је мало. Самим тим бисмо повећали број деце са садашњих 300 на хиљаду. У потпуности се слажем са Јуријим Звездиним и предложио сам да у 2020. направимо камп чији би домаћини били Војводина и клубови из Нижњег Новгорода. Била би то одлична прилика која би добре ствари донела свим клубовима, али и тренерима и играчима – казао је Гајић.

К. Бугарски

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести