Промоција календара: Прва шампионска генерација ФК Војводине

У свечаној сали ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, дому фудбалера Војводине, данас је одржана промоција веома лепих календара за 2021. годину славног новосадског клуба.
Ј. Грлић/С промоције календара у ФЦ „Вујадин Бошков“
Фото: Ј. Грлић/С промоције календара у ФЦ „Вујадин Бошков“

За разлику од неких ранијих година, овог пута они су штампани у част прве шампионске генерације Воше, која је у сезони 1965/1966 у Нови Сад први пут донела титулу првака некадашње СФРЈ. Мотиви су, с тога, посвећени некадашњим асовима црвено-белих, који наредне године прослављају 55 година од како су освојили вредан пехар, што је један од највећих успеха у богатој историји „старе даме“.

Промоцији су присуствовали и евоцирали успомене на време од пре више од пола века чланови тог тима Васа Пушибрк, Владимир Савић и др Радивој Радосав, а поред њих присутни су били и још неки од, додуше нешто млађих, ветерана, попут Ђорђа Вујкова, Жељка Јурчића и Миладина Пураћа.

-У то првенство ушли смо са жељом да стигнемо до петог места, а о титули, најискреније, нисмо ни размишљали – присетио се Васа Пушибрк. – Међутим, имали смо одличну екипу, тим који је јако добро кондиционо био припремљен и који је могао пуно да трчи, што је у фудбалу и из оног времена било од велике важности. То је била заслуга тадашњег тренера Бранка Станковића, који је инсистирао на јаким и честим тренинзима, толико интензивним, да нам се понекад и вртело у главама од трчања кругова на нашем стадиону. На крају, имали смо осам бодова више од другопласираног Динама из Загреба и убедљиво освојили титулу. Успех смо касније потврдили и наступима у Купу европских шампиона, где смо у осмини финала елиминисали славни Атлетико из Мадрида, да бисмо потом, пред 80.000 гледалаца на стадиону у Глазгову, доживели несрећну елиминацију од потоњег првака Европе Глазгов Ренџерса. Шкотима је пораз на првој утакмици четвртфинала у Новом Саду од 0:1 био једини неуспех на шампионском путу.

Овом приликом најављено је из ФК Војводина да се у години пред нама планира читав низ активности у знак сећања на сјајну генерацију, а да се централни део те прославе планира за јун месец 2021. године.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести