Сто година старопазовачког фудбала: Јединство понос Срема

Јесен у Старој Пазови протеко у знаку фудбала. И то не било каквог, јер данашњи ФК Јединство који је настао фузијом неколико словачких и српских клубова прославио је сто година непрекидног играња фудбала у плодној сремској равници.
stara pazova
Фото: Награђени за развој фудбала у Старој Пазови, фото: Приватна архива

Организована је величанствена прослава уз присуство више генерација некадашњих играча, данашњих чланова тима Јединства, представника клубова из суседства, те бројних спортских радника. Нарочито драги гости су били фудбалери Градског спортског клуба Пухов из Словачке. Стара Пазова има са овим словачким градом, центром текстилне и гумарске индустрије пријатељску, могло би се рећи братску сарадњу, не само на спортском пољу, од давне 1979 године. Гости из Словачке су најпре обишли Спортски центар Фудбалског савеза Србије, који им се јако допао. Онда је следила пријатељска утакмица између слављеника Јединства, члана Војвођанске лиге – југ и ГСК Пухов, који са такмичи у Другој лиги Словачке. По сунчаном, али прохладном и ветровитом времену одиграна је занимљива утакмица са доста преокрета и пет лепих голова. На крају су гости победили (2:3).

После утакмице у Позоришној сали одржана је свечана академија. После одгледаног филма из историје фудбала у овој средини, који је припремила тамошња локална телевизија, присутнима су се обратили председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и члан Организационог одбора прославе Горан Јовић. У име Фудбалског савеза Србије поздраве председника Славише Кокезе а генералног секретара Јована Шурбатовића пренео је подпредседник Марко Пантелић. Он је Пазовчанима честитао велики јубилеј, наглашавајући да је у ФК Јединство поникао велики број играча прволигашког формата а неки су остварили и запажене међународне каријере. Један од најпознатијих је, наравно, Милош Шестић. Уједно им је пожелео да остваре план изградње новог, модерног стадиона на коме би се окупљало још више пазовачке омладине и притом обећао помоћ ФС Србије. Потом је председник ОФС Стара Пазова Слободан Јовановић предао плакету слављенику.

Овом приликом председник Драган Ђурић је уручио захвалнице педесеторици појединаца за њихов допринос развоју фудбала у Старој Пазови. Из његових руку су такође плакете пеузели преставници Општине и Месне заједнице Стара Пазова, ФС Србије и ФС Војводине, ГСК Пухов, Града Пухов, као и појединци: Ђорђе Радиновић, Нићифор Врбајац, Милан Муиџа, Михал Хриц, Мацо Бзовски, Мартин Менђан, Милош Шестић (преузео је брат), Михал Балаж, Душан Узелац, Љубомир Живковић, Горан Јовић, Павел Мајорски, Крсто Врбица, Стипе Базо, Томче Стамевски, Јан Киш, Светомир Симић, Ненад Драгин и Ненад Јовишић.

У име награђених се захвалио најстарији међу њима Мацо Бзовски који  непрекиндо ради у фудбалу 66 година. Дуго година је био успешни секретар ФК Јединство, два мандата члан Председништва ФС Војводине и ФС Срема, али најдуже новинар, уредник недељника Хлас људу и још увек активни дописник више спортских листова и радио станица.

Био је то предиван фудбалски празник у Старој Пазови, који са завршио у СЦ ФС Србије, где су нарочито некадашњи асови уз богату трпезу, музику и песму до поноћи препричавали лепе, али и мање лепе догодовштине са магичног зеленог правоугаоника од пре неколико деценија.          

Ј. Пуцовски

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести