Пешић: Имамо разлога за задовољство

БЕОГРАД: Селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић био је задоваљан приказаним играма свог тима у претходна два квалификациона прозора за Светско првенство.
s
Фото: Youtube Printscreen

Са две победе против Словачке у фебруарском квалификационом прозору, репрезентација Србије је обезбедила пласман у другу рунду такмицења за одлазак на Светско првенство које се игра 2023. године.

У двомецу против Словачке, "Орлови“ су извојевали две победе у свега цетири дана и сада их у јуну оцекују веома важне утакмице против Летоније и Белгије.

"Када се осврнемо на прозоре који су за нама, ту говоримо о новембру и фебурару, можемо рећи да с обзиром на све околности имамо више разлога за задовољство. Први циљ, а то је пласман у наредну рунду је остварен. Ипак, тај пласман сам по себи не значи много јер се победе из међусобних дуела преносе у наредну рунду, где се укрштамо са озбиљним противницима попут Грчке, Турске и Велике Британије која уме да буде врло незгодна", рекао је Пешић за клупски сајт.

"Због тога је јунски прозор веома важан иако долази у доста неугодном моменту за играче, непосредно по завршетку клупске сезоне када ће њихова потрошња бити велика. Те утакмице против Летоније и Белгије ће одредити нашу позицију у новоформираној групи од шест тимова из које ће се само три квалификовати за Светско првенство", каже Пешић.

Он истиче да је српски национални тим на почетку олимпијског циклуса, али и да време брзо пролази и да га немамо за губљење јер осим такмичарског циља имамо још један.

"Осим такмицарског циља, наша обавеза је да проширимо базу играча на које можемо рачунати и да кроз утакмице проверимо ко су ти момци који условно речено, долазе. Ми смо у фебруару имали специфичну ситуацију када нам је од 24 кандидата за национални тим, дан пред прву утакмицу на располагању било свега 11 играча. Повреде, болести и календари различитих такмичења нас позивају на опрез и говоре да репрезентацију не чини ни 12 ни 24 играча, веч практично сви они на које можемо у било ком тренутку рачунати", рекао је Пешић.

"Ми смо и током новембра и током фебруара у репрезентацији имали неколико младих играча. Копривицу, Јовића, Ђуришића и остале који су показали таленат и потенцијал, и што је важније, показали су потребан ниво жеље и спремности да уче и ставе се у службу националног тима. Веома брзо ће поново доћи новембар и поново ће ти момци који су сада изнели велики терет бити ослонац наше игре у утакмицама које ће доносити пласман на Светско првенство. Као што сам неколико пута до сада говорио, они можда у овом тренутку нису најбољи играчи које Србија има, али им ми морамо помоћи да постану најбољи. Кад кажем ми, мислим и на мене као тренера и на старије саиграче и на публику, медије и комплетну јавност. У сваком тренутку, оних 12 играча који изађу на терен, то је најбољи тим који ми у датом тренутку имамо. И тако се морамо према нашем тиму односити", додао је Пешић.

Селектор Пешић посебно истиче важност подршке публике која је у великом броју подржала наш подмлађени тим против Словачке.

"Јако је важно неколико пута нагласити, како би навијачи разумели зашто је то важно. Младим играчима више него осталима треба подршка. Њема треба подршка да буде оно што се од репрезентативца Србије очекује, да буде најбољи. Ако дође и види да га гледа 300 људи, он почне да сумња у себе и ону чувену причу да није то то и да се чекају неки други играчи. Не, када се игра утакмица, ти који су у тиму они су тим и њима треба ветар у леђа. Видели сте колико тај ветар у леђа значи када се утакмица ломи. Ми не можемо рачунати на фактор уиграности и доброг познавања међу играчима. Али итекако можемо и морамо рачунати на ентузијазам, жељу и борбеност. А то је много лакше показати када имате ветар у леђа", рекао је Пешић.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести