ПОЧИЊЕ КОШАРКАШКА СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ: ФМП - Војводина и Борац - Спартак на отварању

Утакмицама ФМП – Војводина и Борац – Спартак, које су на програму у петак и суботу,  почиње кошаркашка Суперлига Србије.
1
Фото: KLS/Ivica Veselinov

За титулу шампиона државе бориће се седам тимова, а осим поменутих екипа, које ће се кроз разигравање квалификовати за једно преостало место у плеј-офу, такмичиће се још Црвена звезда, Партизан и Мега.

Према систему такмичења, а на основу пласмана у АБА лиги, Црвена звезда у полуфиналу плеј-офа чека победника разигравања, док други полуфинални пар чине Партизан и Мега.

Све утакмице у разигравању и плеј-офу играју се на две добијене утакмице.

"Изузетно смо задовољни првим делом такмичења, где смо видели доста добрих екипа и талентованих играча, као и младих, перспективних тренера који ће бити носиоци великих екипа. Пред нама је да се добро припремимо за плеј-оф. Да искористимо све бенефинте које је Лига обезбедила. Морам да кажем да је помоћ државе била неизоставан фактор током ове сезоне и да су клубови то максимално искористили.  Водили смо рачуна о календару колико смо могли да изађемо у суспрет селектору Пешићу. Полуфинална серија ће почети одмах након завршетка финалне серије у АБА лиги. Сви кубовима желимо пуно среће у плеј-офу, играчима пуно здравља“, рекао је на конференцији за медије у уводном излагању директор Кошаркашке лиге Србије Александар Грујин.

Он је потом прокоментарисао систем такмичења.

"Систем је изнуђен због жеље да наши клубови буду у прилици да освоје АБА лигу и тиме обезбеде место у Евролиги, али и да остали клубови кроз АБА 2 лигу осигурају Србији шестог учесника у регионалном такмичењу. Трудили смо се да нађемо најбољи модел који би нашим клубовима дао простор да се добро припреме и остваре најбоље могуће резултате. Такође, водили смо рачуна и о репрезентацији која ће учествовати на Олимпијским играма. Овакав систем такмичења је само за ову сезону, а дубоко верујем да ћемо од сезоне 2025/2026. имати професионалну кошаркашку лигу Србије“, истакао је Грујин.

Конференцији за медије присуствовали су тренери свих екипа учесница Суперлиге, а тренер Црвене звезде Јанис Сферпоулос је рекао да је за клуб са Малог Калемегдана ово такмичење веома важно.

Фото: KLS/Ivica Veselinov

"За мене лично, као странца, част је да будем део српске лиге. Одрастали смо и стасавали уз српску кошарку и кошарку у бившој Југославији и зато ми је велика част што ћу бити део ње. Ово је моја прва сезона у Србији и могу да кажем да је такмичење сјајно. Оно што сам видео и у Купу Радивоја Кораћа и у АБА лиги и АБА 2 лиги, је да су сви тимови јаки, играчи знају како да играју, а тренери су веома организовани на терену. Лига ће бити веома такмичарска, желим срећу свима и нека најбољи победи“, рекао је Сферопулос.

После две године паузе у Суперлиги Србије поново ће играти и Партизан.

"Систем такмичења је направљен на тај начин да се водило рачуна о свему. Није лако направити тачне датуме, јер прилично је компликовано. У овом тренурку много је тешко размишљати о Суперлиги Срије док играмо АБА лигу. Сама чињеница да ћемо играти полуфинале доводи до тога да се увек ради о истој ствари, мотивацији за оно што је испред тебе. Надам се да ћемо успети да мотивишемо играче“, рекао је тренер црно-белих Жељко Обрадовић.

Стратег Меге Марко Бараћ истакао је да је иза његовог веома младог тима врло супешна сезона до сада.

"Давно смо почели са припремама, још крајем јула. Окупили смо се и селектирали екипу која је у стању да игра добру кошарку. Очекујемо да ћемо, како се сезона ближи крају, да будемо још бољи. Имамо највеће могуће поштовање према домаћем такмичењу. Желимо да кроз њега промовишемо што више младих играча, као што смо то урадили и прошле сезоне, а од чега је бенефите имала и јуниорска реперезентација Србије, а касније и наш клуб. Одгледао сам много утакмица КЛС, задовољан сам нивом и квалитетом кошарке, а највише сам гледао ОКК Београд које је успео да промовише неколико добрих играча“.

Тренер ФМП-а Саша Никитовић је нагласио да је као тренер другог клуба био у прилици да учествује у КЛС за коју је имао само речи хвале.

"Могу да потврдим да је последњих година квалитет Лиге доста порастарастао, чак је и прерастао у неком делу и АБА 2 што показују резултати наших клубова у том такмичењу. Ми одмах играмо против Војводине, најјаче екипе из КЛС. Имали смо турбулентну сезону, после два и по месеца смо направили костур који желимо да покушамо да усталимо током Суперлиге, неке играче смо вратили са позајмице, па сада у саставу имамо 19 играча. Желимо да Суперлигу искористимо максимално и да покушамо да дођемо до полуфинала са Црвеном звездом. То би нам био циљ. Неће бити лако,  Војводина је добра екипа, изузетно расположена. Идемо са највишим амбицијама, али и да креирамо тим за следећу сезону“, констатовао је Никитовић.

Фото: KLS/Ivica Veselinov

Кошаркашки Војводине освојили су прво место у КЛС са скором 26 победа и само четири пораза. Тренер Новосађана Милош Исаков Ковачевић је нагласио да је част и привлегија бити у друштву најбољих тренера и играча.

"Имали смо одличну сезону, почели смо 17. септембра, већ смо одиграли преко 50 утакмица. Веома смо задовољни и поносни, јер смо и даље у игри у два такмичења. Што се нас тиче, у најважнијем делу сезоне имамо мањак времена за тренинг. Али, радићемо оно што смо и до сада радили најбоље. А то је уживање у игрању са нашим клубовима. Први пут немамо императив резултата, али волимо да изађемо на терен и да те ствари које вежбамо пренесемо на званичне утакмице, а нема лепше прилике од ове. Једва чекамо минимум тај двомеч са ФМП-ом. Даћемо све од себе да продужимо сезону што је могуће дуже“, изјавио је Исаков Ковачевић.

Чачански Борац на конференцији за медије представљао је помоћни тренер Иван Дробњак.

"Нама је ове сезоне циљ био да имамо мало опуштенију сезону, за разлику од прошле године када смо у последњем колу изборили опстанак у АБА лиги. У томе смо успели, направили смо помак, као тим смо одиграли доста добру сезону. Борац са великим задовољством игра ову лигу, свих ових година колико смо ту дали смо доста на квалитету и развоју КЛС. Играмо против клуба који је направљен за ниво више, у коме су играчи са интернационалним искуством. Пошто смо америчке играче пустили кући, желимо да промовишемо играче из Чачка. Они ће попунити тај број који је остао упражњен. Желимо да против Спартака одиграмо серију која ће бити квалитетна“, рекао је Дробњак.

Помоћни тренер Спартака из Суботице Марко Перић био је кратак.

"Искрено, задовољни смо резултатима до сада. Очекује нас тежак противник, а то је Борац. Видећемо како ћемо играти, али даћемо све од себе“, закључио је Перић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести