Милош и Марија Станковић бисери нашег шаха

На недавно завршеном 24. кадетском фестивалу Војводине у Суботици блистали су брат и сестра Милош и Марија Станковић, бисери српског шаха.

Поред освојених златних медаља, у својим групама доминирали су са фишеровским резултатом, без ремија и пораза. Овакав резултат су имали и 2013. године.

Милош је ученик седмог разреда ОШ “Слободан Савковић” у Старим Бановцима, а Марија петог. Љубав према шаху им је пренела бака Мила. Њој су и посветили злата освојена у Суботици.Долазе из шаховске породице, јер се у кући Станковића, али  и Поповића шах игра. Јелена и Миодраг, отац и мајка ове успешне деце играју шах и главни су ослонац и подстрек за њихов развој.

Марија је највећи успех остварила 2013. године, када је постала шампионка Србије до 8 година и представљала државу на првенству Европе у Црној Гори и на Првенству света у УАЕ. Поред тог успеха, има још шест државних медаља, два сребра у решавању шаховских проблема до 10 година, сребро у решавању шаховских проблема до 14 година, злато у брзопотезном шаху до 10 година и сребра у убрзаном шаху до 10 година и на школском првенству Србије до 12 година.У Војводини је била кадетска шампинка до 8, 10 и 12 година и трострука вицешампионка у истим категоријама.

Милош је највећи успех остварио освајањем државне сребрне медаље до 13 година на школском Србије и сребрне у решавању шаховских проблема до 10 година. На кадетским првенствима Војводине два пута је био првак до 10 и 14 година, вицешампион до 12 година и бронзани прошле године до 14 година. Шах тренирају у ШК „Бановцима Дунав”, за који и играју успешно у сениорским лигама Срема. Поред шаха, Милош тренира фудбал, а Марија одбојку. Обоје су и одлични ученици и њихова школа се њима поноси.

ШК „Бановци Дунав” обележава леп јубилеј - 20 година постојања. Од оснивања пажњу поклања најмлађима. Задњих осам  година клуб са својом децом излази из општинских оквира и предвођен Милошем и Маријом крчи пут ка успесима и доноси славу овој малој средини. Поред одличне школе шаха, клуб бележи и добре резултате и са сениорима. Прва екипа је испала из Друге лиге, али, према речима председника клуба, спрема експресан повратак. Поред прве, постоје још две сениорске екипе, једна је члан треће, а друга четврте лиге. Сениорске екипе чине већином деца из школе шаха. Клуб има и женску екипу. Некада је предводница била Галина Азарић, а сада је то заслужено Марија Станковић. Поред њих, ту су и Јелена Станковић, Ана и Јасна Шакотић, Мила и Мина Раденковић.

Клуб ће ове године организовати традиционални, осми по реду, турнир шах у школе у ОШ “Слободан Савковић” и 4. Видовдански који је прерастао у међународни,који окупља квалитетне играче, међу којима буде и велемајстора.

Заслуге за успехе припадају секретару и оснивачу клуба Душану Игњатовићу, Славку Азарићу који води школу шаха, директору ОШ “Слободан Савковић” Бошку Милојевићу, Јелени Станковић и председнику клуба Миодрагу Станковићу.Ова скромна дружина има малу помоћ општине, као и спонзора из локалних оквира. Оваквим клубовима треба још више помоћи, јер су они звезде водиље у добром руковођењу и стварању шаховских и људских величина.
Б. П.

 

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести