МАГНУС ВИСЛАНДЕР, ЛЕГЕНДАРНИ РУКОМЕТАШ ИЗ ШВЕДСКЕ Идем на свако велико такмичење; Волим брз рукомет

Пре три деценије рукометаши Шведске ушли су у историју европских првенстава као репрезентација која је прва освојила ово такмичење, као и наредна три (1994, 1998, 2000. и 2002) и два светска (1990. и 1999), уз још четири светске медаље (по две сребрне 1997. и 2001) и бронзане (1993. и 1995) и три сребрне олимпијске медаље (1992–2000).
ЕХФ/Магнус Висландер у улози радио водитеља
Фото: ЕХФ/Магнус Висландер у улози радио водитеља

То је била ера селектора Бенгта Јохансона и играча Оле Линдгрена, Стафана Олсона, Стефана Ловгрена, Магнуса Висландера и Мартина Франдесјоа, који су до данас јединих пет играча који су освојили четири титуле првака Европе.

Без дилеме прва виолина шведског оркестра био је Магнус Висландер, који је освојио 13 медаља са репрезентацијом Шведске, био је МВП на ЕП 2002, најбољи играч на свету 1990, као и играч века. Он је и даље највећи шведски играч на ЕП са 40 наступа, заједно са Томасом Свенсоном, док је постигао 126 европских голова и зарадио много више награда током каријере, а примљен је и у Кућу славних ЕХФ-а. 

На ЕП у Немачкој, он је у улози коментатора шведског радија, већ деветнаесту годину, а за портал ЕХФ-а изнео је запажања током шампионата, наравно најпре о Шведској, која је стигла до полуфинала.


Данска без дилеме

Без дилеме Висландер је означио Данску као фаворита за освајање ЕП, потом се осврнуо на то које су разлике давне 1994. и сада.

– О рукомету не морамо много да причамо. То је потпуно другачије. Невероватна промена је у организацији. У Португалији 1994. није било гледалаца, то је био тек почетак. Био је то турнир са одличним тимовима и тешким утакмицама. Играли смо скоро сваки дан и можда је у тим терминима било мало теже. Био је то краћи турнир. Сада је све на вишем нивоу и турнир је дуг. А за играче мислим да је то јако добро – сматра Висландер.


– Имали су две лаке утакмице против БиХ и Грузије и није било изненађење како су одиграли ове две утакмице. У последњој групној утакмици против Холандије, Шведска је имала проблема и мислим да одбрана није била тако добра. Такође, у нападу лопта није имала добар проток. Мислим да је и у тој утакмици био велики притисак. У главној рунди против Словеније била је то стара шведска школа рукомета - веома добра одбрана, голман и брзи контранапади. Много лаких голова. Шведска има две различите поставе са Јимом Готфридсоном и Феликом Кларом. Они играју мало другачије – рекао је портал ЕХФ Висландер.

Према његовим речима Данска је једна од најбољих екипа на турниру, ту је и Француска, али и Шведска је одличан тим.

– Одиграли су добру утакмицу против Данске. Можда није била лепа утакмица за гледање са пуно борбе, али је и Шведска морала много да ради да би дошла до поготка. Шведска има много добрих играча на свакој позицији, можете се мењати и сваки играч који изађе на терен добро ради. То је заиста цео тим, а не само један играч или индивидуални квалитет.

На питање како оцењује наследнике на његовој позицији, Висландер је одговорио:

– Феликс Клар и Џим Готфридсон су међу најбољим централним бековима на свету. Рукомет је данас мало другачији него пре 30 или 40 година. Понекад ми недостаје како смо играли, погледом и интуицијом. Али, њих двојица то имају. Клар је добар у игри један на један, док је Готфридсон прави плејмејкер. Недостају ми додавања преко главе попут оних Стафана Олсона, Стефана Ловгрена, Магнуса Андерсона. Било је мало лакше. Када гледате данас, одбрамбени играч не може много да уради и има много голова са линије. Чак и у утакмици против Данске, Данска је три пута стигла до Магнуса Саугструпа, а просечни одбрамбени играчи стоје са рукама у џеповима. Можда данас мораш тако да играш у рукомету, али мени недостаје та стара одбрана – паметни одбрамбени играчи, са више снаге. Данас је игра много бржа.


Као коментатор – критичар

Висландер је почео 2005. године, непосредно после пензионисања и Европског првенства 2004. у Словенији да ради као коментатор на радију.

– Идем на свако велико такмичење, чак и на неколико ОИ, тако да ми је савршено. Могу да гледам утакмице, у почетку је било тешко, гледати и морао сам да научим шта могу да кажем, а шта не. Како ће моји стари саиграчи реаговати када им кажем да су били лоши данас или зашто су нешто урадили. Али, дао сам себи једно правило – после сваке утакмице морам да одем до играча и кажем му у очи шта сам рекао о његовој игри. Не можете бити горе или доле, морате бити у средини, бити критичар и стајати иза тога – категоричан је Магнус.


Волим брзи рукомет, казао је Вислaндер, какав игра Холандија.

– Добијате гол и морате у напад још брже. Видео сам невероватне играче на овом Европском првенству – Лук Стеинс, Матиас Гидсел и неколико добрих голмана. Дакле, мислим да је то веома добар ниво рукомета. У групама које сам пратио у Манхајму и у Хамбургу, нема много игре „седам“ против „шест“ и то је такође било добро по мени. Видели смо Аустрију која је добро играла, видео сам и Фарска Острва. Можда тимови који нису тако добри то могу да искористе да се изједначе са врхунским тимовима. Дакле, добро је и није добро – рекао је Висландер.

ЕХФ / Данијела Векић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести