Завршен 54. турнир шахисткиња: Славље Ракмангулове

Украјинка, одлични женски интермајстор Анастасија Ракмангулова (2308) победница је 54. Међународног турнира шахисткиња одржаног у Математичкој гимназији у Београду, познатог и као Осмомартовски турнир, који је због европских шампионата сада био померен.
П. Митић/ Све учеснице турнира са организаторима
Фото: П. Митић/ Све учеснице турнира са организаторима

Ракмангулова, први носилац, успела је у последњем колу да искористи пораз српског женског ФИДЕ мајстора Софије Погорелски (2191) и дође до пехара. Након девет занимљивих кола победнички пехар и прва награда од 450 евра је отишла Украјинки са освојених 6,5 поена. Бод мање је имала Погорелски на другом месту, док је Јована Ерић са освојених пет поена завршила на трећој позицији.

Након два кола по један и по бод имале су Погорелски, женски велемајстор и шампион Србије, те првотимка Крајине из Крајишника Ирина Чољушкина (2209) и Ракмангулова. У трећем колу је виђен само један реми, и то између женског ФИДЕ мајстора Елиф Мехмед (2195) и женског велемајстора Јоване Ерић (2217), која брани боје Сирмиума из Сремске Митровице. Погорелски је у Сицилијанци поразила женског велемајстора Марију Манакову (2146). Румунка, женски велемајстор Ирина Јонеску (2123) је успела да створи опасног централног слободног пешака и победи женског интермајстора Тијану Благојевић (2203), која је шахисткиња Сирмиума.

Ракмангулова је победила Чољушкину у врло борбеној партији. Женски велемајстор Евгенија Долуханова (2275) је искористила превид женског интермајстора Ангеле Драгомиреску (2130). Софија је наставила са сјајним играма и у четвртом колу, потпуно надигравши Ангелу Драгомиреску. Мехмед је надмудрила искуснију представницу Румуније Јонеску. Остали дуели су завршени поделом поена. Рахмангулова је казнила грешку Драгомиреску и једина уписала победу у петом колу. Супротна прича нас је сачекала у шестој рунди, када су само Тијана Благојевић и Мехмед поделиле поен. Погорелски је у прелепој партији победила првог носиоца турнира, натеравши је на предају потез пред мат. Серију ремија је Јована Ерић прекинула потпуно разбивши Ангелу Драгомиреску, зачинивши лепу игру дивном комбинацијом.


Инђић други у Бакуу

Српски репрезентативац, велемајстор Александар Инђић (2618) освојио је одлично друго место на опен турниру у Бакуу, у Азербејџану. Инђић је освојио седам поена из девет кола, па је тако поделио прво место, али је због додатних критеријума завршио на другом степенику подијума иза индијског велемајстора Леона Мендоце (2603), а испред Руса Владислава Ковалева (2612). Под заставом Србије је играо и велемајстор Александр Предке (2685), који је освојио 4,5 поена. 


Седмо коло нам је донело занимљиву партију Ракмангулове и Ерићеве, у којој је наша представница поражена. Тијана Благојевић је успела да победи са црним фигурама актуелну шампионку Србије. Манакова је одиграла веома лепо и потпуно је надиграла Долухалову. У дуелу нових представница Србије Мехмед и Погорелски, као и у румунском дербију није виђен победник. Погорелски је направила велики превид у мечу осмог кола против Ерићеве, што јој је уздрмало прво место које је до тада чврсто држала. Ипак, Ракмангулова то није у потпуности казнила, ремизиравши са Јонеску. Манакова је, такође, ремизирала против друге представнице Румуније.

У судару младости и искуства овог пута је преовладала младост – Мехмед је видела лепу комбинацију, коју је Чољушкина превидела и тако је поразила селекторку женског националног тима. Ипак, Ирина је у следећем колу победила дотадашњу лидерку Погорелски, и тако омогућила Ракмангуловој да тријумфом против Манакове дође до пехара, што ова није пропустила. Благојевић је надиграна од Драгомиреску, што је Румунка зачинила и лепом матном комбинацијом на крају партије. Ерић и Јонеску су ремизирале.

Председник ШС Београда Андрија Јоргић се захвалио и честитао учесницама, али и најавио нове турнире у главном граду, као и обележавање годишњице ШСБ, која ће се одржати 15. јуна.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести