„Арапска јесен” после „арапског пролећа”

У привременом прихватном центру на Вашаришту у Кањижи обезбеђени су услови за прихват око 1.400 миграната у складу са највишим могућим стандардима, захваљујући донацији Српско-руског

 хуманитарног центра,  Данског савеза за мигранте, УНХЦР-а, а такође и ангажовањем општине Кањижа и државних органа, изјавио је ресорни министар Александар Вулин, који је са председником Скупштине АПВ Иштваном Пастором, амбасадором Русије Александром Чепурином, шефом канцеларије УНХЦР-а у Србији Хансом Фридрихом Шодером и представницима више хуманитарних организација посетио прихватни центар у Кањижи

Вулин је предочио да је кроз Србију од 1.јануара до 20.августа ове године прошло је 89.998 тражилаца азила. Он је додао да је од 1.до 20.августа кроз нашу земљу прошло 23.057 тражилаца азила, а да је притисак последњих дана попустио јер се тренутно у прихватном центру у Кањижи налази око 120 и у Прешеву 150 миграната и још има око 500 људи у Београду.

– Број тражилаца азила је огроман, али смо успели сваког од њих да медицински збринемо, да обезебдимо нешто хране, лекове и воду, нико није остао без заштите и нико није прошао а да државу Србију није осетио у свом пуном капацитету. Ово што смо урадили у Кањижи и Прешеву, на основу искустава које имамо у ова два транзитна центра, ми ћемо исто то урадити и у Београду, да све потребе могу да задовоље на једном месту – рекао је Вулин. 

Министар Вулин је нагласио да су представници Црвеног крста и УН, током недавних разговора у Женеви истакли да виде Србију као пример хуманости и организованости, при чему су посебно истакли, да је наш премијер једини који је два пута обишао мигранте, што су схватили као доказ како се Србија осноси према људима у невољи.  - Србија је, иако мања и сиромашнија од других на овом простору, када је хуманост у питању, показала да је много већа и организованија – подвукао је је министар Вулин, захваливши Српско-руском хуманитарном центру на правовременој и конкретној помоћи којом је уз подршку и других донатора омогућено да се у Прешеву и Кањижи реше пробеми збрињавања миграната.

Амбасадор Чепурин је оценио да су избеглице са Блиског истока су у прихватним центрима смештене у цивилизованим условима, а Србија се хумано односи према њима. Чепурин је истакао да је, на основу онога што је видео у Прешеву, Београду, а сада и у Кањижи, однос српског народа према мигрантима јако хуман и они морају да буду захвални држави што им је омогућен смештај у цивилизованим условима, као и прелазак преко Србије.
Амбасадор је, називајући масован талас миграната „арапска јесен„,  рекао да је тај талас наставак „арапског пролећа„ који се „као бумеранг враћа онима који су све то започели„.

– Морамо максимално хумано да се односимо према мигрантима – рекао је Чепурин истичући да Српско-руски хуманитарни центар активно ради на помоћи у збрињавању миграната.

Милорад Митровић

 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести