„Бош” ће годину завршити са 1.300 запослених

Компанија “ Бош Србија” ће током ове године инвестирати још десет милиона евра и запослити још око 500 радника,тако да би на њеном крају имала 1.300 запослених.

Ова компанија је до сада инвестирала у Србију 35 милиона евра, а прошле године је у својим погонима на две локације у Србији имала 800 радника, чиме је остварила раст запослености од чак 140 одсто. Како би остварила зацртане планове о повећању броја запослени, а услед недостатка одговарајућих кадрова, ова компанија се побринула да себи обезбеди стручне раднике у Пећинцима.

Наиме, десет матураната који су у јуну завршили трогодишњу школу у Пећинцима за индустријске механичаре већ је почело да ради у компанији "Роберт Бош д.о.о" у Пећинцима, јер је ова компанија пионир увођења трогодишњег програма двојног образовања у Србији. Генерална директорка “ Бош Србија” Јованка Јовановић, у разговору за “Дневник”, објашњава да се “ Бош“ на самом почетку развоја пројекта производње система брисача суочио са недостатком обучених и искусних кадрова за позицију индустријски механичар на тржишту Србије.

– Решење смо, у сарадњи са Министарством просвете, ГИЗ – ом и Техничком школом "Миленко Веркић Неша" у Пећинцима, пронашли у пројекту увођења трогодишњег програма двојног образовања за индустријске механичаре. Програм је конципиран тако да ученици током прве године похађају практичну и теоретску наставу у школи, а током друге и треће године имају прилику да похађају праксу, у трајању од 3 односно 6 месеци, у Бош фабрици, уз подршку ментора и искусних запослених, пролазећи различите производне процесе.

Потрудили смо се да ученицима обезбедимо адекватне услове за учење и рад тако што смо уложили у опремање и реновирање школске радионице која је доступна свим ученицима и образовним профилима. Стандарди у аутомобилској индустрији захтевају производе високог квалитета за које је потребно стручно знање и искуство, које по правилу ученици по завршетку школе немају, јер се настава махом заснива на теорији. Стога је овај начин образовања свакако прави пут којим се може доћи до компетентних кадрова спремних да одмах преузму радне задатке по завршетку школовања – каже Јованка Јовановић.

Колико и како је "Бош" заступљен у Србији, колико радника тренутно запошљава, као и шта планира да учини у наредном периоду?

– Бош Група у Србији је заступљена са два независна ентитета, “Роберт Бош“ д.о.о и БСХ Кућни апарати д.о.о. која су генерисала укупан приход у износу од 94 милиона евра у 2015. и раст од 130 посто у односу на претходну годину. Поред Србије одговорни смо и за територије Црне Горе и Македоније. Кључне сегменте пословања чине производња система и метлица брисача, дистрибуција широког асортимана Бош производа, као што су резервни делови и дијагностичка опрема за аутомобилску индустрију, електрични ручни алати, палета производа у делу термотехнике и сигурносних система, као и апарата за домаћинство. Поред тога, обављамо различити спектар услуга за Бош Групу на глобалном нивоу, од аутомотив маркетинга и инжењеринга до услуга у оквиру информационо–комуникационих технологија. Укупан извоз Бош–а износио је 68 милиона евра, од тога се на услуге односи 2,7 милиона евра. Раст пословања је сразмерно пратио и раст запослених тако да смо 2015. годину завршили са 800 запослених, што је раст од 140 посто. За 2016. планирамо раст пословања на ниво од 160 милиона евра, а очекујемо да годину завршимо са 1.300 запослених.

Инвеститори у Србији сматрају да надлежни државни органи треба да их питају за став и мишљење када се доносе законски акти, важни за привреду и привређивање у Србији. Да ли је потребно чути глас инвеститора?

– Поред тога што је Србија у оквиру придруживања ЕУ доста урадила, али и даље ради на хармонизацији законодавства, свакако је потребна континуирана сарадња између релевантних институција и министарстава с једне и привреде с друге стране. Такав вид сарадње се најчешће остварује кроз сарадњу са привредним коморама и удружењем страних инвеститора који на годишњем нивоу комуницирају промене законских прописа и њихов позитиван утицај на пословање привреде, као и препоруке у којим сегментима је потребно даље усаглашавање прописа, или, што је такође важно, побољшање ефикасности њихове примене.

Да ли је измењени Закон о раду донео бољитак компанијама?

– С обзиром на то да су у Закон о раду у великој мери инкорпориране измене сугерисане од стране привреде, сматрам да његова примена има позитиван ефекат на стварање услова за успостављање пословног окружења које омогућава раст инвестиција, повећање продуктивности и конкурентности, а самим тим и  доводи до отварања нових радних места и смањења незапослености, уз чињеницу да су новим законским одредбама интереси послодаваца и запослених уравнотежени. Међутим, и даље има одредби на којима је потребно радити, у смислу усаглашавања са ЕУ регулативама и начином пословања које, на пример, интернационалне компаније примењују свуда у свету.

Колико великим компанијама, као што је ваша, значи задовољан радник посвећен свом послу и може ли он то бити уколико није довољно плаћен за свој рад?

– “Бош“ много улаже у креирање инспиративног радног окружења у оквиру високих стандрада пословања и подизање компетенција запослених кроз континуиране тренинге, пружајући им могућност сталног развоја и учења током каријере. Прошле године 65 одсто наших запослених похађало је одређене тренинге или обуке у које је уложено 235 ТЕУР. Задовољство запослених и њихово мишљење нам је веома важно што се огледа у прихватању и релизовању иницијатива запослених везано за континуирани процес побољшања рада и пословања. Зарада је један од мотива за рад у одређеној компанији, али не и једини и пресудни, јер су у компанијама као што је наша могућности за професионални и лични развој запослених вишеструке.

Љубинка Малешевић
 

Добро нам је овде, али може и боље

Да ли је "Бош" задовољан условима пословања у Србији или би ипак требало нешто мењати како би производња била још већа?

– Србија је добра локација за развој производње намењене пре свега европским купцима, добро је логистички позиционирана, са развијеном инфраструктуром и доступном квалификованом и компетентном радном снагом. Пословни амбијент омогућава раст пословања, а стабилна политичка ситуација и хармонизација законске регулативе у складу са европском су значајне за даљи развој компанија. У неким ситуацијама проблем у пословању може представљати превише администрирања или компликоване процедуре, ипак,очекујемо да ће се ситуација и у овој области побољшати, нарочито имајући у виду да живимо у ери дигитализације чије предности у свакодневном пословању треба применити и тиме олакшати пословање како привреди, тако и државној администрацији.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести