„Цимос” отпушта још 350 радника

Проблеми у кикиндској ливници се наствљају, а након лањских отказа и одласка 400 радника, ни ово пролеће неће стићи с бољим вестима: сва је прилика да ће још око 350 Кикинђана морати да потражи

 нова радна места и напусти фабрику чији је власник словеначки „Цимос”.Након новог отпуштања у Ливници, која је некада запошљавала и 6.000 радника, на радним местима остаће хиљаду запослених.Свако радно место сада је драгоцено, али, по свему судећи, одлуке које су већ донете тешко ће бити промењене, а то су показали и разговори представника синдиката и руководства компаније.

Представници Међуопштинског савеза самосталних синдиката Кикинде, Чоке и Новог Кнежевца састали су се с менаyементом Ливнице „Цимос“. На састанку су главна тема били планови те фабрике.– Нажалост, политика руководства из Словеније јесте да се у скоријем времену угаси погон „Топли делови“ – каже председник Синдиката Илија Дрљић. – Погон је требало да буде угашен већ на почетку године, али је директор кикиндске Ливнице „Цимос“ Франц Жиберна успео да одложи неизбежено с обзиром на то да су у међувремену стигле ново наруyбине. Без обзира на то, погон ће бити угашен. Директор Жиберна, заједно са Синдикатом, покушава да пронађе купца заинтересованог за тај погон.

Ради се о погону у којем ради веома квалитетан кадар и у Синдикату верују да ће успети да се нађе најбоље решење.– Реч је о 350 радника који ће бити проглашени технолошким вишком, што велики ударац за саму општину – додаје Дрљић. – Желео бих да похвалим кооперативност Франца Жиберна, који је показао велико разумевање за оно што следи. Уколико се не нађе купац, погон „Топли делови“ затвориће се у априлу.

Дрљић напомиње да су планови Ливнице „Цимос“ да преостале погоне задржи и да унапређује производњу.Подсетимо, у 2014. години без посла је у том кикиндском гиганту остало 400 радника, због затварања погона „Машиноградња“, из којег је отпуштенио највише радника, и погона „Нодуларни лив“.

Ливница „Цимос“ има погон „Аутомобилска индустрија“, у склопу којег је: „Алатница“, Погон II, „Топли делови“, који се гаси у априлу, „Инсерт“ и „Металац“, док је погон „Лира“ посебно правно лице.

A. Ђ.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести