„Дневник” АД захтева трећу шансу

Ни други пут нико се није јавио на јавни позив за куповину имовине „Дневника” АД Нови Сад, иако је она овог пута понуђена по упола мањој цени у односу на прву понуду. Отварања главног коверта понуђача

 у Агенцији за приватизацију није било јер није било заинтересованих да за 3.698.506,31 евра купе целокупну имовину „Дневника” АД у Новом Саду.

Агенција за приватизацију објавила је 14. августа нови, други, позив за прикупљање понуда за куповину „Дневника” АД по почетној цени која је износила 50 одсто цене из првог јавног позива. Наиме, почетна цена капитала „Дневника” АД понуђена у првом јавног позиву износила је 7,4 милиона динара, али је Агенција за приватизацију 3. августа прогласила продају неуспешном јер није било заинтересованих купаца.

Након неуспеле и друге продаје, трећег круга нема. Како је за „Дневник” објаснио генерални директор „Дневника” АД Светозар Карановић, сада је све у игри.– Знали смо да због високе цене неће бити заинтересованих ни у првом ни у другом кругу – казао је Карановић. – Једноставно, за 3,7 милиона евра, уз обавезу плаћања дугова који су само пословним повериоцима већи од милион евра, и низа других дуговања, није било реално ни очекивати купца. Људи који имају новац за такву куповину сасвим сигурно су ван новинарског света и могло се претпоставити да заинтерсованих који би наставили делатност у наредних пет година неће бити.

Он сматра да је први јавни позив за продају, објављен 29. јуна, требало да крене с почетном ценом од половине тражених 7,4 милиона, а овај други би онда износио трећину, што би омогућило лакше проналажење потенцијалног купца.Пошто је крајњи рок за приватизацију медија у државном власништву 31. октобар 2015. године, а ако до тада не буде новог власника, приватизација ће бити спроведена поделом акција запосленима без накнаде, Карановић сматра да Агенција за приватизацију „Дневнику” АД треба да пружи још једну шансу и објави и трећи позив с нижом ценом.

– Упутио сам писмо директору Агенције за приватизацију Љубиши Шубари, а послаћу га и ресорним министарствима, да се пре истека законског рока за приватизацију медија, размотри могућност објављивања трећег позива за продају „Дневник” АД Нови Сад. Једноставно, ваљало би сачувати здраво језгро наше куће, спасти издања која су иначе рентабилна и 60 запослених. Ми тренутно имамо 15.000 претплатника на „Пољопривредник” и „Добро јутро” и не би било добро да их оставимо без тих часописа, као што би било лоше и да 40 стално запослених и 20 хонорараца оставимо без посла. Дакле, од Агенције за приватизацију и ресорних министарстава зависи шта ће бити с „Дневником” АД Нови Сад. Очекујемо да они прихвате наш захтев и да добијемо још једну шансу јер времена до 31. октобра има – закључује Карановић.

Љ. Малешевић
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести