„Еко-струја – игранка коју су смислили банкари”

– Производња струје из обновљивих извора, због државних подстицаја, угрожава термоелектране и преживеће само најефикасније – каже извршни директор за послове трговине

 електричном енергијом у „Електропривреди Србије” Драган Влаисављевић.Он је истакао је да либерализација трговања електричном енергијом и производња струје из обновљивих извора „драматично обара цену струје” па је угрожен опстанак термоелектрана, а без њих електроенергетски систем је тешко одржив.

– Заговарање производње струје из обновљивих извора, што се у Немачкој годишње стимулише с 24 милијарде евра, је ‘игранка’ коју су смислили банкари да краткорочним кредитима зараде доста новца. Детаљне анализе градње реверзибилне хидроелектане, да би се проширили капацитети ЕПС-а, показује да, по садашњој цени струје, та инвестиција није исплатива – рекао је Влаисављевић на међународној конференцији „Регионално тржиште електричне енергије” у Београду.

Он је истакао да обновљиви извори енергије „генеришу таксе које потрошачима дижу цене, а то ће се ускоро догодити и у Србији”.Влаисављевић је подсетио на то да је у Србији слободно тржиште електричне енергије уведено 1. јануара 2013. године, а да је ових дана стигло писмо из Брисела с новим пословним смерницама.

– Тежиште ће се ставити на обновљиве изворе енергије, потребно је подићи сигурност мреже, регионално се повезивати, а циљ је да се направи јединствено европско тржиште струје. Упутства се односе и на отклањање уских грла у преносу енергије и повећавању балансног тржишта – рекао је Влаисављевић, и додао да се мора подизати и ефикасност.

Европске смернице, по његовим речима, подразумевају и да се прати потрошња домаћинстава да би се динамика потрошње могла прилагодити оптерећењу мреже у појединим интервалима.Чланица Савета Агенције за енергетику Србије Љиљана Хаџибабић рекла је да је до сада издато 59 лиценци за рад у области снабдевања струјом и 37 за снабдевање на велико.

– Од 96 укупно издатих лиценци, 45 њихових власника је започело посао трговине струјом, а 15 се бави снабдевањем крајњих купаца – рекла је Љиљана Хаџибабић. – Најдоминантнији снабдевач је ЕПС, али има и других који испитују процедуре и ослушкују тржиште.

Д. Мл.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести