„Фереро” за „Алексу Шантића” дао 7,95 милиона евра

Италијански прехрамбени гигант „Фереро”, овдашњој јавности познат пре свега као произвођач култног слатког намаза „нутела”, једини је заинтереосавани за куповину дела имовине

 пољопривредног предузећа „Алекса Шантић” у истоименом селу надомак Сомбора, сазнаје се у Републичкој агенцији за приватизацију. По тим информацијама, Италијани су за куповину безмало 700 хектара који су у власништву ПП „Алекса Шантић” у реструктурирању, фирми за коју је објављен јавни позив у фебруару, званично доставили понуду из које се види да су спремни да издвоје (очекиваних) око осам милиона евра за плодне оранице шантићког атара. Као формални понуђач пријавио се „Агрисер” из Београда, ћерка-фирма знамените италијанске компаније, који планира да на свих 700 хектара засади лешнике, значајну сировину кондиторске индустрије која великог удела има управо у „нутели”.

По куповини земље у власништву некадашњег пољогиганта, иначе уништеног неуспелом приватизацијом српског новоспахије Милета Јерковића, али и његовим „наследницима” које је након раскида приватизације постављала држава, „Фереро” планира да до краја године запосли првих 50 радника. Број оних који ће у узгоју засада лешника пронаћи посао ће, очекују Италијани, порасти на чак 1.000 након потписивања уговора с кооперантима, а сама гигантска плантажа на новокупљеном земљишту ће удвостручити целокупне постојеће засаде лешника у Србији.

Да „Фереро” неће имати великих проблема у стварању плантаже говори податак да је та фирма већ присутна у Алекси Шантићу, односно на ораницама самог истоименог ПП у реструктурирању. Наиме, како је то својевремено појаснила заступница државног капитала у „Алекси Шантићу” Снежана Вишекрунић, уз претходну дозволу надлежних органа, с „Ферером” је не тако давно склопљен уговор о пословно-техничкој сарадњи, што је резултирало креирањем расадника леске на 40 хектара средином децембра прошле године, па је понуда италијанске компаније само још један доказ њихове озбиљности.

Цео аранжман с произвођачем „нутеле” је отпочео недавно, у септембру 2014. када је приликом посете делегације те фирме Сомбору, након разговора с тамошњим градоначелником Сашом Тодоровићем, обелодањена намера Италијана да улажу у плодне оранице западне Бачке. Стицајем околности, цео пројекат је већ у новембру наишао на прве тешкоће, проузроковане „шумовима на везама” на релацији Развојни фонд Војводине, као највећи поверилац „Алекса Шантића” – Влада Србије, односно Агенција за приватизацију. Док су први инситирали на претходном намирењу дуга од 684 милиона динара (с каматом), републички органи су били ради да посрнулог дужника преузме тако реномирана компанија као што је „Фереро”.

Очигледно исправно проценивши озбиљност намере италијанске компаније, држава је дозволила закључење уговора о пословно-техничкој сарадњи, који се испоставио као одличан мамац за искусне светске индустријске „баракуде” као што је „Фереро”. Готово потпуну релаксацију неспоразума донела је потоња одлука Владе Србије и Агенције за приватизацију да управо „Алекса Шантић” буде пилот-пројекат, односно да се на њему тестира један од четири предвиђена модела приватизације преосталих предузећа у већинском државном власништву. Тим моделом ће се, у првој фази, из продаје дела имовине измирити нагомилани дугови, да би се у другој фази приватизације приступило продаји (додуше знатно умањеног) преосталог капитала.

М. Миљеновић
 

Светло на крају тунела

Најава већих запошљавања на плантажама „Ферера” даје наду и садашњим радницима „Алексе Шантића” – тренутно их је 180 – да постоји светло на крају тунела кроз који, годинама, посрће фирма од које и дословно зависи цело село. Осим својих 700 хектара, запослени у том предузећу обрађују и 2.800 хектара државних ораница.

 


Експресна продаја

Имовина предузећа "Алекса Шантић", коју чини пољопривредно земљиште са пратећим објектима, продата је јуче на јавном надметању предузећу Агрисер из Београда по цени од 7,95 милиона евра, саопштила је Агенција за приватизацију. Комисија за спровођење продаје, у организацији Агенције, прихватила је понуду тог предузећа које је, како је наведено, било једини учесник у надметању. Предузеће "Алекса Шантић" располаже пољопривредним земљиштем укупне површине веће од 699 хектара. Јавни позив за прикупљање понуда са јавним надметањем ради продаје имовине предузећа АД "Алекса Шантић" из истоименог места објављен је 20. фебруара 2015. године у дневном листу "Политика" и на интернет страници Агенције за приватизацију.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести