„Новкабел” би да се отараси зграда које не користи

Новосадска фабрика кабела „Новкабел” огласила је продају више зграда па је прва помисао била да својевремено угледна фабрика у металском комплексу на овдашњем

и страном тржишту крчми имовину. 

Међутим, истина је сасвим другачија јер ниједан од оглашених објеката за продају није у кругу фабрике већ прекопута „Новкабела”. 
 
– Продајемо некретнине које фабрика никада није користила већ је само имала трошкове плаћајући дажбине држави – те објекте је користио ДТД који је сада у стечају  – објашњава директор „Новкабела” Зоран Станојевић, и додаје да се у покушајима домаћинског пословања мора водити рачуна о сваком динару. – Фабрика ради пуним капацитетом и ништа што је у кругу фабрике неће се отуђивати.Чинимо све да повратимо углед „Новкабела” какав је имао некада у металској привреди. До краја фебруара имамо уговорене послове за Русију вредне три милиона евра па практично цео јануар и фебруар радимо за руско тржиште, премда имамо и других пословних партнера. Однедавно смо почели да радимо и за мултинационалну кинеску компанију „Хуавеј”, за коју из Новосадске фабрике каблова треба да изађе 58 тона каблова – иситиче директор. 
 
Додаје да  се ради и за домаће тржиште и да очекује послове и на великим тендерима. 
Основни производ „Новкабела” су каблови разних врста, гумирани, нафтни, термопластични, безхалогени, телефонски, каблови за електроакустику и електронику… 
 
– Фабрика чија је имовина већ две године у потпуности опет државна сада има три стотине радника и обавезе према њима, добављачима, банкама и држави измирује на време. Радимо по Унапред припремљеном плану реоганизације и резултати у протекло пола године показују да се и у државним фабрикама може добро привређивати. Такав вид пословања представља и вид патриотизма јер је „Новкабел” био див у металском комплексу, не само Србије већ и у некадашње СФРЈ. Покушавамо да вратимо старе купце и истовремено нађемо нове пословне партнере. Због тога нам је план да запослимо још радника, а због специфичности произовода, ослонићемо се у одабиру радне снаге и на Факултет техничких наука – наглашава директор Станојевић.
 
Подсећамо да је „Новкабел” од почетка транзиције два пута мењао власнике: првобитно га је био купио „Ист Поинт” у власништву Зорана Дракулића. 
З. Делић
 
Зграде без дозволе за градњу
На продају су четири зграде без грађевинске дозволе над којима „Новкабел” нема права својине већ државине. Објекти заузимају више од три хектара, а укупна површина парцеле је четири хектара и 32 ара. Почетна цена је више од 108 милиона динара. Заинтересовани пријаве треба да доставе до 25. јануара до 12 часова и истог дана у 14 часова оне ће бити отворене. У огласу је скренута пажња на то да сагласност треба да се добије од Министарства привреде и да ће тек онда изабрани понуђач склопити уговор о купопродаји половине идеалних делова непокретности.
 
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести