„Виногради” иду за четири милиона евра

Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају Вршачких винограда као правног лица са брендом. Почетна цена је 480 милиона динара, а јавно

надметање биће одржано 30. јануара.

После три тендера , први пут се Вршачки виногради продају из стечаја, а нови купац ће, како стоји у тендерској документацији, преузети и права и обавезе овог чувеног предузећа. Последњи покушај продаје крајем 2013. године је пропао. Ондашња Агенција за приватизацију је тада расписала тендер и изабрала јединог понуђача кинеску компанију “Гуан нан” , која је нудила 5,3 милиона евра за компанију, иако је њена вредност тада била процењена на 29 милиона евра. Министарство привреде је након тог тендера обавило надзор над приватизацијом и на крају је поништило . После тога уследило је реструктуирање Вршачких винограда, а од половине 2015.године он је у стечају.

Садашња вредност “Вршачких винограда” процењена је на око 960 милиона динара, непуних осам милиона евра, а на списку имовине овог предузећа има 2.688 ставки, међу којима су 206 објекта, 516 пацела, 140 возила...  Лицитација почиње са  480,2 милиона динара, што је половин тренутно процењене вредности .

Пре него што је расписан позив за јавно надметање као потенцијални купци помињани су страни инвеститори, а међу њима као последњи кинекса компанија “Џухаи”, али упућени тврде да има више заинтересованих за куповину овог некадашљег винарског гинанта. Тим пре, што ће нови власник бити независан од стечајног поступка који се наставља на стечајној маси, без потраживања и дуговања. Дакле, купцу остају брендови и виногради који су одржани. Јер упркос недаћама у протеклих неколико година “Вршачки виногради” су на време обавили бербу грожђа на плантажама иако на мањим површинама него претходних година. Наиме, укупно је под виноградима било обрађено 720 од укупно 1.134 хектара винограда у роду, али посао није прекидан. Агенција за лиценцирање стечајних управника , која води стечајни поступак у “Вршачким виноградима” успела је прошле године да направи Уговор о заједничкој производњи и пословној сарадњи ове компаније и домаће фирме “ Профинеџ”, којим се уговорено улагање у завршетак свих производњних радова у виноградима, берба, као и производња, флаширање и продаја вина од прошлогодишњег рода.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести