„Вршачки виногради” газду добијају у фебруару

Јавно надметање за чувеног вршачког произвођача вина у стечају било је заказано за 30. јануар, али је Агенција за лиценцирање стечајних управника тај рок померила на 10. фебруар

ове године у 12 часова. Остали услови о јавној продаји „Вршачких винограда” нису мењани па је његова почетна цена и даље 480,2 милиона динара, што је половина тренутне процењене вредности.

Држава после три тендера први пут „Вршачким виноградима” тражи купца из стечаја. Последњи покушај продаје пропао је крајем 2013. године. Агенција за приватизацију је тада расписала тендер и изабрала јединог понуђача, кинеску компанију „Гуан нан”. Нудили су 5,3 милиона евра за компанију чија је вредност била процењена на 29 милиона евра. Министарство привреде је тада обавило надзор над том приватизацијом и на крају продају поништило. „Вршачке винограде” је реструктурирање чувало од стечаја све до половине 2015. године.

Сада је вредност „Вршачких винограда” процењена на око 960 милиона динара, што је непуних осам милиона евра, а на списку њихове имовине је 206 објеката, 516 парцела, 140 возила… Иако су од половине 2015. године у стечају, „Вршачки виногради” нису пропустили ни прошлогодишњу сезону да обнове најплодније засаде винове лозе. Нашли су стратешког партнера, фимру „Профуинекс”, која је уложила три милиона евра да би се обновили пољопривредни радови, али и омогућила производња и флаширање вина.

По измењеним условима, депозит за учешће у јавној лицитацији, у износу од 192.063.633,75 динара треба да се уплати до 3. фебруара, откуп документације кошта 150.000 динара, уговор о купопродаји биће потписан у року од три радна дана од одржаног јавног надметања, а купац преостали износ мора да уплати у року од 15 дана.

Љ. Малешевић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести