Агенција и друштвена имовина одлазе у историју

Српска транзиција, друштвена имовина и Агенција за приватизацију броје последње дане, а последице свега ће се тек збрајати. Остало је да Министарство привреде донесе

систематизацију за раднике Агенције за приватизацију, који ће прећи у Агенцију за лицанцирање стечајних управника, и да види шта ће бити с оним фирмама које нико неће да купи. И тада је крај чувене својинске трансформације.

До краја године, ако се испуне обећања надлежних, биће завршена приватизација у Србији. Већ сада је јасно да више од половине предузећа која су била у надлежности Агенције за приватизацију неће наћи купца – процењује се да је таквих близу 300 – и да ће већ на почетку наредне године морати у стечај или у банкрот. Мај наредне године једино ће чекати 17 стеатешких предузећа која су под заштитом државе и у којима ради око 20.000 радника.

Но, министар привреде Жељко Сертић недавно је најавио да ће део тих заштићени предузећа ипак остати без стратешког партнера, односно да за њих неће бити пронађено одговарајуће решење па ће, самим тим, и она морати да поделе судбину непродатих државних и друштвених предузећа.

Сам крај вишедеценијске приватизације у Србији, иза које је остало више од пола милиона отказа и стотине угашених некада великих индустријских гиганата, довешће и до гашења Агенције за приватизацију, о чему се протеклих месеци доста причало. Наиме, пошто је усвојен закон о Агенцији за лиценцирање стечајних управника, она је већ преузела Центар Агенције за приватизацију за стечај, а по најавама, требало би да презуме и све запослене, али о томе мора Министарство привреде донети посебан акт о измештању радника из једне агенције у другу.

Агенција за приватизацију, по Информатору о раду објављеном на њеном сајту, има 298 запослених, од чега 267 на неодређено, 23 на одређено и седам запослених којима радни однос мирује. Ту је и једно именовано лице, а то је тренутно вршилац дужности директора Агенције за приватизацију. Руководиоци у Агенцији за приватизацију, по Информатору о раду, у септембру ове године имали су зараду 145.200 динара, запослени с високом стручном спремом 92.125, с вишом 65.318 и са средњом 56.626 динара.

Љ. Малешевић

 

Добре апанаже

Ове године, тачније до  29. октобра, по Информатору о раду, Агенција за приватизацију исплатила је председнику Управног одбора накнаду од 442.486,80 динара, док је за четири члана истог тела исплаћено по 294.985,80 динара. У јуну прошле године за председника Управног одбора Агенције за приватизацију именован је Муарем Реyеповић из Новог Пазара, а за чланове Немања Стајић, Снежана Ђурић и Велизар Ђерић, сви из Београда, и Зоран Михајловић из Новог Сада. Занимљиво је да се новчана накнада члановима Управног одбора Агенције за приватизацију исплаћује на основу закључка Владе Србије од 6. новембра 2008. године. У Информатору је наведено да се од новембра прошле године стална примања, као и члановима Управног одбора, умањују десет одсто по одлуци Владе Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести