Агенција за приватизацију ускоро одлази у историју

– Стечај је у Србији најчешће прихваћен као банкротство, и то је оно што морамо да променимо јер брз и ефикасан стечај требало би да што пре врати компанију назад у живот, а ако то није могуће,

одведе у банкрот да не би представљала оптерећење за пословање других фирми – изјавио је министар привреде Жељко Сертић, додајући да је за тако нешто потребна промена и у стечајном систему, али и у делу правосуђа који се бави стечајним поступцима.

Управо због тога Влада Србије је и усвојила измене и допуне Закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника, а ускоро ће и измене Закона о стечају да би убрзала стечај из којег ће се нека предузећа вратити у живот, а нека ставити катанац на браву. Влада Србије тражи од посланика Скупштине Србије да по хитном поступку усвоје измене Закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника да би се обезбедило јединствено управљање стечајним поступцима, повећала ефикасност у спровођењу стечајних поступака, омогућило одговарајуће праћење стања у области стечаја, већа транспарентност података, јединствена база података, уједначила пракса, унапредила контрола продаје и обезбедио бољи надзор над радом стечајних управника. Другим речима, констатује се да Агенција за приватизацију, оваква каква је сада, није оспособљена да успешно и брзо води стечајне поступке и да део њене надлежности треба да обавља Агенција за лиценцирање стечајних управника.

У образложењу законског акта наводи се да се у Агенцији за приватизацију води 658 стечајева – 612 стечајних посутпака и 46 претходних стечајних поступка, док је Акционим планом за окончање постпука приватизације 188 субјеката кроз покретање стечаја предвиђено да ће на основу броја преосталих предузећа у току ове године бити отворено још 188 стечајева за предузећа из порфтеља Агенције за приватизацију.

За субјекте приватизације који имају до пет запослених – а има их 136 – рок за покретање поступка је био 30 дана од дана усвајања закључка Владе, док је за преостале који имају више запослених – њих је 52 – рок за стечај након истека поступка за решавање вишка запослених. До краја године треба да се спроведе стечај у још 188 предузећа из порфтеља Агенције за приватизацију. Да би се у што краћем року, а у интересу како стечајних поверилаца, тако и других заинтересованих лица, обезбедило јединствено управљање стечајним поступцима и остварила већа ефикасност, непоходно је да се спроведе реформа Агенције за лиценцирање стечајних управника.

Реформа подразумева да је реорганизација спровођења стечајних поступака неопходна у што краћем року.

Агенција за лиценцирање стечајних управника, након ступања на снагу измењеног закона, преузела би од Агенције за приватизацију запослене, права и обавезе, предмете, опрему, средства за рад и архиву као и новац остварен по основу обављања послова стечајног управника у складу са законом којим се уређује стечај.

То би пак значило да поменуте измене не би донеле додатне финансијске трошкове за државу јер би се само преузеле обавезе садашње Агенције за приватизацију, а новац који је ишао њима, био би усмерен на Агенцију за лиценцирање стечајних управника.

Самим тим, са завршетком приватизације, који се очекујеме крајем ове године, осим за 17 предузећа које је држава заштитила до маја 2017, престала би и потреба за постојањем Агенције за приватизације у форми у којој она постоји од 2001. године.

Љ. Малешевић

 

Шубара: Предстоји још стечајева

Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара изјавио је да је у Центру те агенције за стечај тренутно регистровано 700 предузећа и да очекује да ће их до краја године бити 900.

По његовим речима, откако је крајем 2014. донет нови Закон о приватизацији, расписано је 149 јавних позива, закључно с 1. септембром.

Он је казао да је, од укупно 556 предузећа колико их је било у портфолију Агенције, до сада комплетно завршена само једна приватизација, а то значи, како је објаснио, да за то постоји потписан купопродајни уговор. Реч је о компанији „Агросер”, чији је власник италијански „Фереро”, а вредност уговора је 7,95 милиона евра. По његовим речима, очекује се да ће у наредних двадесетак дана бити потписани уговори за 22 медија који су већ продати те да ће број финализованих приватизација бити 23.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести