Акциза диже цену горива

Цена горива на домаћем тржишту ускоро ће бити виша, а узрок није поскупљење нафте на светском тржишту већ повећање акциза. Наиме, да би се обезбедио новац за повећање плата и пензија, решење је пронађено

 у повећању акциза на гориво. Иако, наравно, није реч о популарној мери, стручњаци мисле да је сада право време за повећање акциза на гориво, о којем ће парламент ускоро одлучивати јер је цена нафте на светском тржишту далеко нижа него пре прошле године.

Управо то је рекао и министар енергетике Александар Антић, наводећи да је цена горива на светским берзама пала, а да Србија има нулту инфлацију. По његовим речима, нема дилеме о томе да је потреба за додатним корекцијама акциза у функцији повећања пензија и плата у делу јавног сектора. Дакле, повећање акцизе на гориво је реалност, а сигурно је да се на то неће дуго чекати. Наиме, да би дошло до раста акцизе, потребна је измена Закона о акцизама, а Антић је рекао да претпоставља да ће о томе парламент одлучивати врло брзо.

Када буду усвојене промене закона и повећана акциза, уследиће, највероватније, и повећање цене горива. Ипак, не би требало очекивати да литар драстично поскупи, иако се, истини за вољу, до сада нико није изјашњавао о томе колико би акциза на гориво могла бити повећана. Ако би, рецимо, била повећана два динара, то би значило да би очекивано повећање малопродајне цене могло бити 2,4 динара јер треба додати и порез на додату вредност. Такође, могуће је да гориво уопште не поскупи, наравно, уколико компаније које послују на домаћем тржишту могу амортизовати тај раст и ако процене да би то могло утицати на промет.

Треба рећи да у цени горива коју потрошачи плаћају на домаћим пумпама више од половине отпада на намете држави – акцизу и ПДВ. На сваки литар горива обрачунава се акциза, која је фиксна, и ПДВ од 20 одсто. Тако је, рецимо, у литру бензина, који кошта око 137 динара, акциза 50 динара, а при израчунавању крајње цене износ се повећава на име ПДВ-а.

Иначе, акцизе на нафтне деривате део су цене горива у свим државама, а оне које се обрачунавају у Србији нису ни највише ни најниже у региону. Такође, треба рећи да је за почетак следеће године планирано усклађивање акциза, односно постоји могућност њихове корекције у складу с променама цена на мало, и то се односи на све врсте акцизних производа.

Д. Млађеновић
 

Паре и за јавни сервис

Председник Владе Александар Вучић рекао је да ће се од акциза на гориво добити мање нешто што ће се из буџета Србије дати за јавни сервис. Он је указао на то да је, заправо, разлог за повећање акцизе јавни сервис.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести