Ауто-индустрија у Новом Саду

Предности Србије већ су близина ЕУ, квалификована радна снага и конкурентни трошкови производње, а уз више иновација,

савремене технологије и дизајна, компаније из Србије и региона могле би још више учествовати у производњи најсавременијих аутомобила, као добављачи највећих светских произвођача. То је главна порука конференције „СЕЕ Аутомотиве – Цоннецт & Супплy 2016“, која је одржана  у Новом Саду, а окупила је неке од најважнији светских актера из аутомобилског сектора.

На ту прву конференцију о аутомобилској индустрији у Југоисточној Европи дошли су представници 110 компанија из 16 земаља (Србија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Хрватска, Македонија, БиХ, Словачка, Турска...), као и представници компанија „Фиајт”, БМЊ, „Фолксваген”, „Федерал могул”, „Бош“, Магна, „Мицубиши електрик”, „Гебрüдер Њеиш”, „Граммер сyстем”, „Евоник”, АД „Пластик” и других.

Представници тих великих компанија истакли су да су отворени и врло заинтересовани за сарадњу с добављачима из региона, што потврђује и чињеница да су организатори конференције, Фонд за подршку инвестиција у Војводини (ВИП фонд) и Аутомобилски кластер Србије, успели да организују више од четири стотине састанака произвођача аутомобила и добављача из региона.

Због дуге традиције Србије у тој индустрији, многе домаће компаније већ су се позиционирале као партнери европске аутомобилске индустрије у производњи гумених производа, пластике, котрљајућих лежајева итд., али ова конференција свакако може помоћи Србији да се у наредном периоду још боље позиционира у сектору пратеће аутомобилске индустрије.

Сви учесници потврдили су ВИП фонду да су изузетно задовољни, да су успели да остваре бројне конкакте, и да као резултат конференције сигурно следе нове пословне сарадње. И ВИП фонд је успео да договори неколико посета страних компанија, које су се заинтересовале за могућа улагања у Србији.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести