Бајатовић: Србијагас први пут профитабилна компанија

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да је први пут у својој историји Србијагас успешна и профитабилна компанија, а не социјална установа која брине о свима осим о себи.

"Чим су ми дозволили да уведем елементарне економске критеријуме у пословање Србијагаса, све је дошло на своје. Биће да сам ја то и пре умео", рекао је Бајатовић у интервјуу Недељнику.Бајатовић је рекао да је Србијагас продавао гас упола јефтиније него што је набављан, док највећи дужници, предузећа у реструктурирању, нису били у обавези да било шта плаћају и истакао да је то била државна, а не његова политика.

"Ставили су ме на стуб срама оног момента када сам почео да искључујем нередовне платише, нападајући ме да желим да оставим без грејања болнице, школе и обданишта, привреду... Нема за шта им нисам био крив. Међутим, чим су ми дозволили да уведем елементарне економске критеријуме у пословање Србијагаса, све је дошло на своје", рекао је Бајатовић.

Упитан може ли Србија да се ослони на Русију кад је реч о енергетској будућности, Бајатовић је рекао да чак и они који заговарају став да Србија треба да престане да се енергетски ослања на Русију не слажу око тога да ли је наша шанса амерички гас од уљних шкриљаца или катарски или азербејџански гас.

Он је истакао да је стратешко партнерство Србијагаса и руског Газпрома гарант сигурног и повољног снабдевања плавим енергентом.Навео је да је алтернативно снабдевање гасом ограничено и далеко скупље, а да је највећи парадокс да је Европа, док је гушила и уништавала "Јужни ток", истовремено планирала "Северни ток 2".

"Тако да ћемо руски гас добијати искључиво преко Запада. Нико не зна шта ће се у најближој будућности дешавати у Украјини и кад ће букнути нови гасни или хладни рат. И Сирија је била део тог сценарија", додао је Бајатовић.Коментаришући наводе да је увек на списку политичара који примају највише плата и имају највише функција, Бајатовић каже да је после силних оптужби Агенција за борбу против корупције донела одлуку да су све његове функције и приходи у складу са законом и да не постоји никакав сукоб интереса.

"Размишљам да сада тужим све који су ме нападали и креирали у јавности слику о мени као најбахатијем политичару Србије и да новац од силних увреда моје части и тих лажи дам у хуманитарне сврхе, као што годинама дајем од својих месечних примања", рекао је Бајатовић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести