Банатски ризлинг отишао на добош

Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају имовине „Вршачких винограда” у стечају методом непосредне погодбе уз прикупљање писаних понуда.

Предмет продаје је два милиона литара вина у ринфузи, произвденог 2013/2014. године и старијег. Од те количине, 1.360.000,00 литара је „банатски ризлинг”, а 640.000 литара је „италијански ризлинг”. За та два милиона литара минимална прихватљива цена је 78.460.800 динара.

У огласу је наглашено да стечајни управник неће разматрати понуде које буду испод прописане цене јер је тако одлучио Одбор поверилаца тог некада чувеног предузећа које је прошле године отишло у стечај.Како „Дневник” сазнаје, заинтересовани за куповину те врста вина су проследили понуду Привредном суду у Панчеву, који је потом донео одлуку о уновчењу имовине стачајног дужника.

Међутим, то што већ постоје лица која су исказала заинтересованост за куповину толике количине вина не значи да ће она 15. априла, када се отварају понуде, бити и изабарна за купца. Наиме, купац ће бити онај ко понуди највећу цену, а да ли ће се на лицитацији појавити и они који су спремни да плате више од процењене вредности ризлинга знаће се тог 15. априла у просторијама Агенције за лиценцирање стечајних управника, Центар за стечај, Теразије 23, Београд.

У огласу је, такође, наведено да је будући проглашени купац обавезан да половину цене исплати у року од осам дана од дана закључења уговора о куповини вина, а други део за 45 дана.

Љ. Малешевић
 

Стечај и остало

Привредни суд у Панчеву донео је 26. новембра прошле године решење о стечају „Вршачких винограда”, а 8. децембра су званично престали да раде. Агенција за лиценцирање стечајних управника одредила је Душана Драгојловића за стечајног управника, а он је донео одлуку да се сви радници отпусте до даљњег.

„Вршачки виногради” од августа прошле године иначе немају радника јер је тада панчевачки суд покренуо предстечајни поступак. Тада је свих 240 радника самовољно прихватило социјални програм који је обезбедила држава, односно 200 евра по години радног стажа. Половина њих је, међутим, од тада била ангажована уговором о привременим и повременим пословима па је фирма наставила да ради да би завршила прошлогодишњу бербу грожђа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести