Барем ћемо хлеб пећи од домаћег жита

– Сетва пшенице и озимих усева је завршена, и то на 80 до 90 одсто планираних површина – изјавио је секретар Удружења за пољопривреду у Привредној комори Србије Ненад

Будимовић. – Ми смо раније проценили да би пшеницом требало засејати између 550.000 и 600.000 хектара.

Указао је на то да је нешто мања реализација планираног узрокована и проблемима с финансирањем и високим ценама сетве. Он је Танјугу напоменуо да се резултати још прикупљају, а коначни подаци о засејаним површинама биће познати за две до три недеље.

– У сваком случају, и 90 одсто засејаних планираних површина је добар резултат, и производња ће омогућити довољно пшенице за наше потребе, а вероватно и за извоз – рекао је Будимовић.

По војвођанским општинама ситуација је слична. У атару кикиндске општине сетва озимих усева је завршена. Око 30 одсто од укупно посејаних површина засејано је пре падавина средином октобра.

– Највише парцела, око 70 процената, под јечмом и пшеницом засејано је крајем октобра и почетком новембра – истакао је Зоран Симић из Пољопривредне стручне службе Кикинда. – Пшеница засејана у првом делу октобра већ је никла и у фази је два до три листа те пољопривредници  треба да обрате пажњу на појаве првих штеточина које могу изазвати обољења, односно појаву лисних ваши. Уколико се то деси, неопходно је одмах интервенисати. Пшеница, која је последња посејана, нићи ће за четири до пет дана јер влаге у земљишту, као и сунца, има довољно.

Пшеницом је засејано од 12.000 до 13.000 хектара. У атару је у току и орање, односно припрема земљишта за сетву пролећних култура. Највећи део парцела боће узоран до краја новембра.

И на северу Војводине најзначајнији посао у пољопривреди је завршен. Парцеле које су посејане у добром су стању и у фази су бокорења. Испоставило се да је ове јесени сетва завршена успешно јер је било довољно влаге. За сада пшеница изгледа много боље него прошле године у ово време. Изглед и лепу слику на појединим парцелама квари појава жутила на листовима. Саветодавка у Пољопривредној служби из Суботице Хајналка Богнар Пастор изјавила је да је теренским узорковањем утврђено да се, на конкретним парцелама на северу Војводине, не ради о симптомима снежне плесни, нити о мркој пегавости, што значи да није у питању проблем већ утицај неког фактора на развој вегетације. Ипак, на мањем проценту парцела примећени су симптоми сиве и мрежасте пегавости код јечма.

– Савет је да се проблематичне парцеле за сада не прскају фунгицидима јер се најављује хладно време па ће усеви бити заштићени пошто гљивице неће моћи да се развијају, за разлику од досадашњег периода велике влажности и високих температура које им погодују, што је и узроковало местимичну појаву наведених болести – рекла је Хајналка Богнар Пастор.      

А. Ђ.

 

Милион хектара чека субвенције

Један од разјога подбачаја сетве је чињеница да држава није паорима исплатила обећане субвенције.

Наиме, по подацима Министарства пољопривре, држава дугује 6,8 милијарди динара на име неисплаћене премије од 6.000 динара по хектару.

Није тешко израчунати да је држава дужна субвеције за више од милион хектара. Такође, нема новца ни за регресирање горива, и то у износу од непуних 896 милиона динара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести