Без дубоких реформи нема боље будућности

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић сматра да је за успешан наставак реформи најважније реструктурирати јавна предузећа,

али и реформисати државну администрацију, образовни и здравствени систем.

– После краткорочне фискалне консолидације која је дала добре резултате, за успешан наставак реформи важно је и додатно смањење удела које пензије имају у националном бруто домаћем производу кроз конзистентно реформисање система пензионог осигурања – рекао је Влаховић у интервјуу за нови број магазина „Diplomacy & Commerce”.

Како је додао, унапређење ефикасности правосудног система у Србији и наставак реформисања пореске администрације су такође од кључног значаја јер су то важни кораци ка достизању одрживих решења.

Питање које је, по његовој оцени, данас од највећег значаја је спор процес реструктурирања јавног сектора, што је, како каже, предуслов за одрживу и дугорочну фискалну ситуацију. По његовим речима, прошлост нас је научила да одуговлачење није рецепт за успех, а истакао је и да се главни разлог наше неуспеле економске транзиције крије у честом дисконтинуитету у имплементацији транзиционих мера.

– Нажалост, током деведесетох година прошлог века неразумне политичке одлуке значајно су одложиле почетак дубоко укорењене економске трансформације. Друге земље Источне Европе искористиле су тај најдинамичнији период развоја глобалне економије да би ухватиле корак с развијеним делом Европе и светом – истиче Влаховић.

После политичког преврата 5. октобра, Србија је, по његовим речима, имала конзистентну политику економске транзиције која је изненада прекинута 2003. године.

– Од тада до 2014. године, упркос неким позитивним догађајима, економски популизам, каскање без циља и неспремност да се спроведу кључне реформе, били су кључне карактеристике нашег пута ка транзицији – истакао је председник СЕС-а.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести