Без улагања до 15 одсто уштеде

Смањење потрошње енергије, односно повећање енергетске ефикасности у производњи, може се постићи без улагања,

али је потребно променити начин мишљења и схватити да енергетски извори нису непресушни, речено је на јучерашњем скупу у Информативном центру за пословну стандардизацију и сертификацију, приликом представљања пилот-пројекта „Имплементација система енергетског менаyмета у индустрији по УНИДО методологији”. У тај пилот-пројекат, који траје девет месеци, укључено је десет домаћих компанија, а очекује се да би се могла остварити уштеда енергије од око 15 одсто.

Уштеда енергије и енергетска ефикасност изузетно су важни у индустрији јер потрошена енергија утиче на цену производа. На састанку је указано на то да се енергетској ефикасности у Србији не поклања довољно пажње, а да су могућности уштеде, односно мање потрошње енергије, велике јер се за производњу јединице производа у нашој земљи троши 200 одсто више енергије из конвенционалних извора него за производњу истог или сличног производа у земљама Европске уније.

По речима директорке БСЦ центра Марије Вујаковић, Центар је од организације УНИДО, која је при Уједињеним нацијама задужена за подршку индустирији у земљама у развоју, добио овлашћење да реализује тај значајан пројекат да би се допринело повећању енергетске ефикасности. Она је указала на то да су развијене земље увиделе значај уштеде енергије и да се, рецимо само у Немачкој, у око 7.000 компанија примењују одговарајући стандард енергетске ефикасности.

– У пилот-пројекат је укључно десет компанија које ће имплементирати систем за управљање енергетском ефикасношћу и на тај начин штедети енергију – рекла је Марија Вујаковић. – Смањење потрошње енергије је нужност, а о томе мора и те како да се поведе рачуна у индустријској произвдоњи јер мањи трошкови повећавају конкурентност на тржишту и обрнуто, а истовремено се глобално штеди енергија.

По речима експерта УНИДО пројекта Драгомира Васића, основни циљ је да се позитивно утиче на повећање енергетске ефикасности. Како је истакао, најважније је да се промени свест о важности уштеде енегије, да се спроведу одговарајуће организацијске промене, постигне оптимизација производних процеса и на тај начин остваре уштеде.

– Уштеда енергије, односно енергетска ефикасност, углавном се повезује с улагањем новца или променом технологије у производњи, а наш циљ је да покажемо пут којим се, без улагања, или уз минимална средства, могу остварити уштеде до око 15 одсто – рекао је Васић.

Д. Млађеновић

 

Лиценца за националне УНИДО експерте

Међу компанијама које су се прикључиле пројекту су и „Делта аграр”, „Карнекс”, „Бамби”, „НИС–Гаспромњефт”, ДЕС, БЊЦ... Те компаније ће имати прилику да применом стандарда ИСО 50.001, по УНИДО методологији, унапреде своју енергетску ефикасност, али и лиценцирају своје стручњаке за будуће националне УНИДО експерте.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести