Без великих инвеститора нема ни малих пољопривредника

- Велико је интересовање страних инвеститора за отварање нових производних погона у Војводини и за то постоје врло конкретни планови, каже за “Дневник” председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Не прецизиравши о којим је компанијама реч јер, како је рекао, не жели да говори у име инвеститора, он је изнео да су за покретање нових послова и проширење постојећих погона у Војводини веома заинтересовани немачки и аустријски улагачи, што у ауто-индустрији, што у пољопривреди и другим делатностима.

Први човек српске привредне коморе потврдио нам је да велика немачка компанија намерава да отвори више од 2.000 радних места у Новом Саду, како је најављено након недавне посете делегације Србије Минхену.- Финализују се договори и постоји велика шанса да та инвестиција буде реализована. У овом тренутку смо на добром путу - казао је он напомињући да у истом правцу теку и припреме за велику инвестицију немачке месне индустрије “Тенис”, која већ има фирму у Србији и интезивно ради на планирању пословних активности. 

Он напомиње да је, када је о “Тенису” реч, при крају договор о начину финансирања, да компанију прате банке из иностранства, а да је реч о значајној инвестицији говори то што ће улагања у једну фарму износити више од 25 милиона евра. У првом делу “Тенисовог” пројекта у Србији градиће се пет фарми и кланица што подразумева и улагања у унапређење кооперативног односа са домаћим фармерима и предузетницима.

Осврћући се на примедбе пољопривредника да се страним компанијама попут “Тениса” кроз нова законска решење омогућује газдовање великим површинама пољопривредног земљишта Чадеж истиче да за те оцене нема места.- Измена закона о државном пољопривредном земљишту треба да омогући да се ослободи приступ земљишту великим инвеститорима, и домаћим и старним.

Не треба одвајати ни “Тенис” ни било ког другог улагача, важно је да законско решење пре свега стимулише инвестицију у неку додату вредност, да подижемо што више нашу пољопривреду и да производимо више - наглашава Чадеж и додаје да ново законско решење штити мале пољопривреднике. - Законске одредбе омогућавају им да купе земљиште на рате, пронађен је баланс да, с једне стране заштитимо мање произвођаче и газдинства, а да притом омогућимо значајне инвестиције. Суштина је у томе да не можете имати мале и средње без великих, тако је и у пољопривреди, и у ауто-индустрији, и у свим секторима.

Оценивши да се фондови ЕУ који су Србији доступни у претприступном периоду недовољно користе, а могу да буду финансијска ињекција нашој привреди, у активностима ПКС акценат је и на едукацији и помоћи домаћим компанијама, па и локалним самоуправама, да приступе том извору финансирања. 

С. Глушчевић

 

Узор нам је Аустрија

У току је супервизија са Привредном комором Аустрије, по чијим се мерилима модернизује ПКС.
- Аустрија је пре 15 година била увозно оријентисања земља а сад је, захваљујући у првом реду реформи коморског система и доброј привредној комори, значајан извозник чија привреда од десет зарађених евра шест оствари на иностраном тржишту. На сваки уложени евро у промоцију аустријске привреде, кроз комору, заради се 55 евра - наглашава Марко Чадеж.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести