Без владавине права нема ни развоја

– „Брегзит” не мора негативно да утиче на економију ЕУ нити на привреде малих земља

чији је ЕУ главни трговински партнер, као што је Србија – изјавио је директор Института за слободно тржиште на Технолошком универзитету у Тексасу Бенyамин Пауел, додајући и да би Србија већим степеном економских слобода могла убрзати свој привредни раст. – Утицај Брегзита на економију ЕУ зависиће, пре свега, од међусобних политичких одлука ЕУ и Велике Британије поводом Брегзита и то је још отворено питање.

Амерички професор економије је подсетио на то да су Британаци донели одлуку да изађу из ЕУ, истичући да би, без обзира на то, обе стране требало да наставе економску сарадњу и да је најважније да омогуће слободну трговину и мобилност радне снаге.

По његовим речима, предвиђање како ће Брегзит утицати на економију неке земље појединачно није економско већ пре свега политичко.

– Такође, за мале земље као што је Србија било би добро да Британија усвоји либералну трговинску политику према њима, без обзира на то какве ће Британци имати односе с ЕУ у наредном периоду – навео је Пауел. – Мислим да је за Србију један од највећих изазова како да развије привреду, односно како да више поштује права у вези с приватном имовином, уговоре, законе и достигне већи степен поштовања економских слобода. Србија је на 101. месту у свету по економским слободама.

Саговорник  Тањуга је казао да све земље бивше Југославије, осим Словеније, спроводе реформе које подразумевају чврсто поштовање уговора, заштиту приватне својине, либерализацију тржишта рада, тако да све што подразумева слободну економију може помоћи Србији да оствари привредни раст независно од тога шта ће се дешавати у Великој Британији или ЕУ.

– Србија може достићи раст на исти начин као и свака друга земља у свету, ако поштује владавину права, гарантује економске слободе и приватно власништво – истакао је амерички економиста.

Пауел је додао да се лако може видети да су све земље које то поштују богате и просперитетне, док су оне које немају економске слободе сиромашне и без привредног раста.

Е. Дн

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести