Биће мање мућки на тржишту струје

Ускоро би у Београду тебало да почне да ради „Сепекс спот”, берза електричне енергије у Србији и Југоисточној Европи, а старт је планиран за 17. фебруар.

Отварање берзе струје би, како истичу стручњаци, ЈП-у „Електропривреда Србије” и другим произвођачима електричне енергије у Србији и региону требало да омогући да вишкове струје пласирају на тржиште и остваре профит.

Захваљујући „Сепексу”, ЕПС ће моћи да продаје и купује струју на берзи на транспарентан начин. ЕПС ће, наиме, имати могућност да тргује струјом с мање процедура него сада. Поготово ће бити повољно то што ће своје вишкове и мањкове струје моћи да прода, односно покрије куповином на дан унапред тржишту, што ће му омогућити много боље пласмане од старог система трговања.

По речима уреднице интернет часописа „Балканмагазин” Јелице Путниковић, постојање берзе електричне енергије је веома добар корак јер ће омогућити транспарентност на тржишту и допринети конкурентности.

– „Сепекс спот”, односно берза електричне енергије уводи Србију у ранг земаља које свим актерима на тржишту омогућавају да електричном енергијом тргују и на берзи, а не само да струјом тргују у међусобним погодбама – каже Јелица Путниковић. – „Сепекс” ће подстаћи развој конкурентног, транспарентног и поузданог тржишта електричне енергије у Србији и Југоисточној Европи, чиме ће се повећати обим трговине струјом у целом региону. На „Сепекс” берзи ће се трговати по систему оперативног рада српског дан-унапред тржишта електричне енергије, што ће допринети успостављању регионалног тржишта струје у Југоисточној Европи.

Иначе, берза електричне енергије „Сепекс” израсла је из „Електромреже Србије”, односно „Сепекс” је формиран као заједничко улагање српског оператера преносног система ЈП „Електромрежа Србије” и Европске берзе електричне енергије.

– Отварањем берзе електричне енергије Србија добија још једно савремено тржиште, а да ли ће ЕПС зарађивати, и колико, зависи од спретности његових представника да тргују на „Сепекс” берзи као и од понуде и потражње. Значај постојања берзе електричне енергије је велики, о чему сведочи и то што су Хрватска и Бугарска пожуриле да отворе своје берзе струје да их Србија не би претекла. На берзи електричном енергијом могу трговати и велики потрошачи струје, наравно, ако испуне прописане услове. Велики купци ће моћи да се снабдевају и директно на берзи, ако се региструју за берзу, или преко трговаца, који ће струју куповати за њих – каже Јелица Путниковић.

Д. Млађеновић

Рад у складу с најбољом европском праксом
Рад „Сепекса” ће се заснивати на платформи за трговину ЕТС-а, који „Епекс спот” користи за рад на свим својим тржиштима у Централној и Западној Европи, док ће клиринг и финансијско поравнање на „Сепексу” обављати клириншка кућа „European Commodity Clearing” АГ, на начин и у складу с најбољом европском праксом у тој области. Учесници на „Сепексу”  имаће значајне користи од примењених високих стандарда, како по питању трговине, тако и по питању услуга клиринга.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести