Биће више пара за фарме, прераду, наводњавање...

– Већ наредне недеље биће расписани конкурси за добијање бесповратних средстава из аграраног буyета Војводине, којима се може остварити и 70 одсто поврата

новца – рекао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић на рашњем скупу који је организовао Задружни савез Војводине. – Посебно наглашавам да су значајне своте намењене као подршка младим људима до 40 година и женама као носиоцима пољопривредног газдинства да би се стимулисао останак младих на селу.

По његовим речима, уз већ познате подстицаје за унапређење и развој пољопривреде уведено је и неколико нових. Тако ће ове године новац моћи да се добије као подршка при набавци пољопривредне и прикључне механизације, први пут је обезбеђен и за подршку старт-ап програмима намењеним онима који желе да остану на селу и где је обезбеђен поврат 75 одсто новца, а предвиђено је и улагање у опремање и уређење атарских путева и отресишта.

– Подршка коју на тај начин обезбеђујемо пољопривредницима јасно указује на то да смо опредељени ка развоју и унапређењу пољопривредне производње јер је та привредна грана у Војводини изузетно важна. Наглашавам да су те паре намењене пољопривредницима и зато их позивам да их искористе да би унапредили своју производњу. То ће, сигуран сам, допринети интензивирању пољопривредне производње, њеном подизању на виши ниво улагањем у производне и складишне капацитете и да се тржишту понуде финални производи. Томе ће свакако допринети и удруживање пољопривредника јер се заједничким радом и наступом могу постићи много бољи резултати. Сарадња са Задружним савезом Војводине, као референтном организацијом која окупља пољопривредне произвођаче, изузетна је, а удруживање и заједнички наступ на често веома окрутном тржишту, најбољи су за успех – казао је Радојевић.

Покрајински секретар је истакао да је овогодишњи аграрни буyет Војводине знатно већи од лањског јер износи осам милијарди динара, што је око 500 милиона динара, односно седам одсто, више него 2016, чиме се, такође, даје јасан сигнал да је пољопривреда један од приоритета.

– Томе у прилог јасно говори и то што је ове године на име подстицаја, који се реализује обезбеђењем бесповратних средстава, планирано издвајање од 1,4 милијарде динара, што је, у односу на лањску, када је издвојено око 800 милиона динара, готово дупло – рекао је Радојевић.

По његовим речима, годишњим планом подстицаја планирано је повећање подршке у готово свим сегментима па је за опремање сточарских фарми издвајање готово два пута веће него лане, на већу подршку могу рачунати и они који су спремни да улажу у складишне просторе, предвиђене су и стимулације предузетничком духу и улагање и прерађивачке капацитете, органску произвдоњу, развој пчеларства...

Радојевић је рекао и да је ове године само за три мере – бушење и опрему бунара за наводњавање, противградне мреже и производњу у заштићеним просторима, планирано далеко веће издвајање.

– За те намене, усмерене ка интензивирању производње, предвиђено је издвајање 800 милиона динара. Овога пута ће тај износ бити распоређен у зависности од показаног интересовања, односно омогућено је да се средства преливају – рекао је Радојевић.

Д. Млађеновић

 

Подршка раду Прогнозно-извештајне службе

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство наставиће да подржава рад Прогнозно-извештајне служба за заштиту биља АП Војводине. На рашњем семинару, на којем се разговарало о значају ПИС-а за интегрисану заштиту биља и путу ка интегрисаној производњи и указано на резултате досадашњег рада, истакнуто је да је сарадња секретаријата и ПИС-а изузетно добра, усмерена ка унапређењу пољопривредне производње и да је, захваљујући сарадњи науке и праксе, пољопривредним произвођачима обезбеђено да у свом раду примене најновија достигнућа у тој области.     

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести