Босна нам је већа него Америка, Русија и Кина заједно

Пре деценију трговинска размена са земљама ЦЕФТА, у којој су Црна Гора, Хрватска, БиХ, Македонија, Албанија, Бугарска, Румунија и Молдавија, износила је

1,8 милијарду евра, а лане је била 2,8 милијарде, док је суфицит онда био 1,1 милијарду, а сада је 2,1 милијарде.

О томе колико ЦЕФТА значи за Србију најбоље говори податак који је изнео министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић  да у Босну и Херцеговину Србија извози више него заједно у Америку, Русију и Кину и три пута више него у Француску. У Црну Гору, тврди он, данас извозимо више него заједно у Словачку и Чешку, као и више него заједно у Турску и Бугарску. У Македонију данас Србија извози два и по пута више него у САД.
 
– За десет година ЦЕФТА трговинска размена Србије повећана је 2,5 пута, а земље централне Европе постале су наш други трговински партнер, после ЕУ – објаснио је Љајић. – Само лане Србија је четири пута више извезла у земље ЦЕФТА него увезла из њих. Но, за већи искорак наше земље потребно је подићи извоз на ниво од 50 одсто БДП-а. Србија сада извози 27 одсто мање од својих реалних могућности.
 
Он је истакао да ће се наредних година радити на закључивању Додатног протокола 5, којим ће се отклањати проблеми око застоја на царини јер се тамо губи огроман новац. Сваки дан застоја на граничним прелазима повећава извозну цену робе један одсто, а за пољопривредне производе то иде и до седам одсто. То, како каже, подразумева усклађивање царинских служби и заједничке патроле, а међусобно признавање професионалних квалификација решаваће се Протколом 6.
 
– Успоставићемо стандарде о признавању квалификација, што не значи да ће свака школа из Србије бити признати у некој земљи ЦЕФТА. То ће омогућити функционисање слободног тржишта радне снаге – указао је Љајић.
 
Пошто Србија ове године председава ЦЕФТА, у фокусу ће бити процес преговора о либерализацији трговине услугама, већа заштита инвестиција и инвеститора, слободно кретање експерата и квалитетно обучене радне снаге, унапређење сарадње граничних служби у региону, као и мере за јачање интеграције.
Д. У.
 
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести