Чакрабарти с представницима банака, бизниса, општина

– Европска инвестициона банка је до сада у различите пројекте у Србији уложила 4,4 милијарде евра – казао је за „Дневник” потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић,

који ће у парламенту бити домаћин сутрашњег скупа на којем ће председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти одржати говор. – Стога је веома важно да ЕБРД настави своје присуство, да и даље улаже у разне пројекте. То је једна од најснажнијих европских, али и светских финансијских институција. Суштина приче је да ће више од 200 привредника моћи да разговара са самим врхом ЕБРД-а како би могли доћи и до већег новца, капитала за реализације неких пројеката, бизнис-планова и бизнис-идеја, који се раде с државом и тичу се капиталних инвестиција, од финасијског па све до неког другог сектора.

Маринковић је истакао да је важно да се, уз Владу Србије и Народну банку Србије, сарадња с ЕБРД-ом прошири и на Народну скупштину.

– Разлог за то је што парламент као институција креира законску регулативу која ће у наредном периоду дефинисати најповољнији могући пословни амбијент. И у томе нам ЕБРД такође помаже, као и у даљем финансирању пројеката кључним за економски развој наше земље – објаснио је Маринковић.

Чакрабартијев долазак у Београд обележен је његовим јавним предавањем у организацији ЕБРД-а, НАЛЕД-а и Европског покрета у Србији, у сарадњи с републичким парламентом. Он ће одржати говор о улози ЕБРД-а у промоцији европских интеграција и користи такве интеграције.

– Србија, Западни Балкан и цела Централна и Источна Европа и даље су од кључног значаја за економски и политички успех у Европи, нарочито у доказивању успеха интеграционих процеса. Србија је недавно ушла важну фазу у процесу приступања ЕУ и самим тим координација финансијске помоћи ЕБРД-а и других извора је веома важна – истиче Маринковић.

Дијалог с првим човеком ЕБРД-а имаће потом представници локалне самоуправе, банкарског и финансијског сектора, те привредници Србије. Потпредседник Народне скупштине истакао важност обраћања председника ЕБРД-а Суме Чакрабартија нашим привредницима јер оцењује да то показује да је та институција и даље заинтересована да улаже у Србију, да је сматра земљом која ће се у ближој будућности добро развијати, да имплементира реформе и да стога у њу вреди улагати.

В. Ђуричић

За цео Балкан

Директор канцеларије ЕБРД-а у Београду Даниел Берг је пред Чакрабартијев долазак рекао да ЕБРД подржава реформски пут Србије и  да је председник те банке заинтересован за напредак у тој области, као и процес евроинтеграција земље. По њему, ЕБРД оцењује да су реформе мотор раста и стабилности у Србији, а та банка је спремна и да настави да помаже да се реформски пут настави.

– Председник Чакрабарти с Владом Србије има добре односе, што се прелило и на нашу канцеларију па добро сарађујемо са српским властима – рекао је Берг. – Добра сарадња приметна је и приликом годишњих сусрета ЕБРД-а, или кроз инвестициони форум посвећен Западном Балкану.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести