Цена партнерства упола мање запослених

Министарство привреде предложиће Влади Србије да британско-руски конзорцијум прихвати за стратешког партнера „Галенике”, а у наредна три месеца Влада Србије

 треба да одлучи о томе да ли ће ући у преговоре с  „Фронтијер–Петроваксом”, и када, с обзиром на то да је једино њихова  понуда достављена на јавни позив валидна. Комисија за спровођење стратешког партнерства утврдила је да компаније из Индије и Бразила, које су се јавиле на јавни позив, нису испуниле основне услове, па самим тим и не могу учестовати у преговорима о стратешком партнерству с „Галеником”.

Члан Комисије за стратешко партнерство у „Галеници” Зоран Пантелић објашњава да ниједан страшки партнер није децидирано и јасно прецизирао који ће бити износ улагања те да ће сви остали параметри, па и инвестиције, бити дефинисани у уговору који би Влада Србије, ако прихвати избор британско-руског конзорцијума, требало да дефинише.

– Извештај с констатацијом да је само једна понуда исправна отићи ће на седницу Владе Србије – рекао је Пантелић. – У следећој фази очекујемо да она донесе одлуку о томе да ли ће ући у стратешко партнерство, односно у преговоре за њега.
Поменути британско-руски конзорцијум понудио је минималних седам милиона евра за четвртину власништва „Галенике”, али је као план навео да би садашњи број запослених од 1.400 морао да се смањи барем упола. Конзорцијум сматра да је то неопходно ради стабилизовања „Галенике”, али напомиње да би улагања у нову технологију, заштиту животне средине и ширење производње значила и раст запошљавања, односно броја нових радних места.

Председница Самосталног синдиката „Галенике” Тамара Лалић сматра да је неприхватљиво да се садашњи број запослених преполови па самим тим услов британско-руског конзорцијума за раднике није добар. Она напомиње да су била већ три отпуштања технолошких вишкова и да је то Влади Србије добро познато.– Уколико Влада Србије ипак прихвати то партнерство, морамо да преговарамо с боље позиције да би радницима који ће остати без посла била дата већа шанса и могућност – истакла је Тамара Лалић.

Љ. Малешевић
 

Седам милиона евра за четвртину

Министарство привреде саопштило је да британско-руски конзорцијум за стратешко партнерство у „Галеници” нуди седам милиона евра за 25 одсто капитала наше компаније, да жели максимално 700 запослених, да се обавезује на то да обезбеди да 50 одсто купопродајне цене припадне Србији и Акционарском фонду приликом заједничке продаје акција. Пошто је валидна само једна понуда, Комисија има обавезу са сачини извештај и преко Министартсва привреде достави је Влади Србије, а на Влади је да одлучи да ли ће отпочети разговоре с валидним понуђачем.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести