Цептер, Костић и Мишковић најбогатији Срби

Најбогатији човек у Србији је Филип Цептер, односно Милан Јанковић, чије се богатство процењује на пет милијарди долара, према листи светских милијардера за 2016. годину

коју је представио магазин „Форбс”.Цептер је оснивач компаније „Цептер интернешенел”, а иако не живи у Србији, има држављанство.Међу најбогатијим људима у Србији је и Миодраг Костић, власник „МК групе”, с богатством од 540 милиона долара, а једини човек из Србије с адресом у Србији је Мирослав Мишковић, који располаже с 520 милиона долара.

САД су земља с највећим бројем милијардера, што је податак који не изненађује. Иза њих је Кина, док у Европи прво место деле Немачка и Велика Британија с по 120 милијардера, а следи Русија с 88.Код Словенаца су најбогатији Иза и Само Логин, пар који је зарадио енормно богатство на апликацији „Talking Tom Cat”. Њихов иметак се процењује на 700 милиона долара, а иза њих је власник „Инетерблока” Јоц Печечник, с богатством од 266 милиона долара, тврди „Форбс”.

У Хрватској, најбогатија је хрватско-чилеанска породица Лукшић, с нето вредношћу од 15 милијарди долара. Прати их власник „Ред Була”, аустро-хрватски милијардер Дитрих Матешић, с богатством од 10,8 милијарди долара. Следе власник „Агрокора” Ивица Тодорић, са 499 милиона долара, и власник „Атлантик групе” Емил Тедески, с нето богатством од 208 милиона долара.

Што се Македоније тиче, „Форбс” каже да је на врху власник „Орка холдинга”Јордан Камцев, с богатством вредним 238 милиона долара. Други је власник „Макстила” Минчо Јорданов, с 234 милиона долара.Најбогатији македонски нерезидент је Мајк Илић, оснивач фаст-фуд франшизе „Little Caesars Pizza”, власник „Детроит Ред Вингса”, НХЛ екипе и „Детроит Тигерс” екипе из МЛБ-а, с богатством од 6,1 милијарди долара.

Најбогатији у Босни и Херцеговини су Кенан и Дамир Хастор, који су наследили „Превет” и „АСА групу” од оца Нијаза и располажу са 412 милиона долара. Иза њих је власник „ХИФА групе” Изудин Ахметлић с иметком од 364 милиона долара.

Е. Дн.
 

Најбогатији у Црној Гори Тајланђанин

У Црној Гори – званично најбогатији човек је Таксин Шинаватра, бивши премијер Тајланда, који живи и ради у Црној Гори, с иметком од 1,61 милијарду долара. На другом месту је породица бившег премијера Мила Ђукановића, која имај 167 милиона долара, али, како наводи „Форбс”, о њиховом богатству не постоје подаци.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести