Циглана иде на непосредну погодбу

Након стогодишње традиције, делови имовине некада познате циглане ИГМА и Уљме продаваће се непосредном погодбом 9. марта ове године. Стечајни управник, на основу

Решења о банкротству које је донео стечајни судија Привредног суда у Панчеву и сагласности поверилаца, тог дана понудиће стовариште циглане „Овча” и два контејнера која се на њему налазе по 20.183.697 динара.

Имовина циглане ИГМА из Уљме у стечају до сада је продавана три пута, али није било заинтересованих купаца јер је у питању пољопривредно земљиште за које је потребно радити пренамену у случају да купац жели да на њему гради, као и да је стечајни дужник сувласник на парцелама с још 14 лица. Стечајни управник је проценио да ће због тога продаја непосредним путем остварити највећу вредност имовине.

Последњи пут јавно надметање за куповину имовине циглане било је заказано за 31.октобар и тада су на продају били објекти, земљиште и опрема за производњу опеке у Уљми по почетној цени од 326.770.485,40 динара. Тада је продавано и поменуто стовариште по истој почетној цени као и сада када се иде на непосредну погодбу.

Циглану у Уљми још 1907. године основао је Виљем Глојер и била је у приватном власништву све до краја Другог светског рата. Производила је грађевински материјал од печене глине, различитих облика и модела. Реч је о зиданим и таванским елементима високог квалитета, а најпознатији производ био јој је гитер-блок. Циглана се бавила и производњом кварцног песка различите гранулације и бетонске галантерије од кварцног песка. Ту производњу пратио је еколошки производ који штеди енергију. Позитивно је и успешно, с великом добити, пословала све до 2007. године. Од 2008, када је стигла економска криза, креће суноврат циглане који се више није зауставио. Циглана је обуставила сва плаћања, због чега је и отишла у стечај. Немогућност изласка из блокаде рачуна, урушавање репутације и делимично губљење поверења код купаца одвели су стогодишњу циглану у банкрот и до распродаје имовине. Марта 2015. године Привредни суд у Панчеву донео је решење о њеном банкротству након што је неколико година била у стечају.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести