Ћорцима на градоносне облаке

Влада Србије усвојила је Предлог закона о одбрани од града, чијом применом ће бити значајно унапређен систем противградне одбране и прецизиране надлежности на републичком,

покрајинском и локалном нивоу управе. Тим документом уређује се и стабилан начин финансирања послова одбране од града, с прецизним дефинисањем улоге и обавеза јединица локалне самоуправе.

Но, када ће се поменути предлог закона наћи пред посланицима Скупштине Србије и када ће ступити на снагу још увек је незивесно, а до тада је Србија неспремна за одбрану од града јер, и поред тога што је званичан почетак сезоне одбране почео 15. априла а Сектор МУП-а Србије за ванредне ситуације за ову сезону има свега четвртину неопходних ракета. Наиме, за сезону треба најмање 12.000 ракета, а са залихама из прошле године и уз набавку која је у току, моћи ће се подмирити свега половина, што је и даље далеко мање од потребе. По речима помоћника начелника Сектора за ванредне ситуације Бобана Стевановића, од прошле године остало је 3.300 ракета, а МУП управо набавља још 2.900.

– Осим нашег сектора, ракете за своје станице могу набављати и локалне самоуправе – каже Стевановић. – Надамо се да ће и ове године ситуација с бројем ракета бити боља уз учешће градских власти. Прошле године 61 општина купила је 3.100 противградних ракета.

Како ствари сада стоје, око пет милиона хектара пољопривредног земљишта, од чега 1,8 милион у Војводини, браниће се с упола мање противградних ракета од потребног броја. Проблем с мањком ракета, али и стрелаца, траје већ десетак година. То је довело до тога да стрелцима у 12 активних противградних центара ништа не вреди спремност и обученост да се супротставе „црним облацима” кад немају чиме да дејствују.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести